ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θα μειωθεί η παραγωγή σταφυλιών εξαιτίας του περονόσπορου

Εικόνα του άρθρου Θα μειωθεί η παραγωγή σταφυλιών εξαιτίας του περονόσπορου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2023, 17:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι ζημιές από το χαλάζι και την κακοκαιρία του Ιουνίου, έπληξαν όλους τους παραγωγούς της περιοχής των Ιωαννίνων.

Ήδη, έχουν γίνει παρεμβάσεις, έχουν γραφεί επιστολές, έχουν κατατεθεί αιτήματα από τις τοπικές αρχές προς την κυβέρνηση, για γρήγορη εκτίμηση και αποζημίωση των παραγωγών που έχουν πάθει ζημιές.

Ο Δήμος Ζίτσας με ανακοίνωσή του, ενημερώνει σήμερα (12/7) για τα αποτελέσματα της συνάντησης του δημάρχου, Μιχάλη Πλιάκου, με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

Ο δήμαρχος αναφέρει ότι η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ ήταν άμεση. Σημειώνεται ότι έχει καταγγελθεί από φορείς ότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και ότι οι διαδικασίες είναι γενικά χρονοβόρες.

Ο κ. Πλιάκος είπε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει από εδώ και πέρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε οι πληγέντες καλλιεργητές να αποζημιωθούν άμεσα και στο ακέραιο» οι παραγωγοί, ειδικά για όσες ζημιές δεν είναι αρμόδιος ο ΕΛΓΑ.  και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να ληφθούν μέτρα στήριξης και για τις ζημιές που δεν αποζημιώνει ο ΕΛ.ΓΑ.    «Οι αμπελοκαλλιεργητές και παραγωγοί στο Δήμο μας είναι σε απόγνωση καθώς βλέπουν την παραγωγή τους φέτος  να χάνεται με καταστροφικές συνέπειες  για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και δεν πρέπει να τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού» τόνισε επίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Ιωαννίνων ΕΛ.Γ.Α. Ιωάννης Παπαγιάννης και ο Τμηματάρχης εκτιμήσεων Αντώνιος Πιλιαφάς, μέχρι και τις 10 Ιουλίου,  καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων από τους παραγωγούς, έχουν υποβληθεί στο υποκατάστημα 430 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.300 αγροτεμάχια στους Δήμους Ζίτσας και Κόνιτσας.

Από αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις σε περίπου 900 αγροτεμάχια και υπολείπονται οι εκτιμήσεις σε αμπελώνες από χαλάζι και καλλιέργειες αραβόσιτου καθώς είναι σε εξέλιξη το μέγεθος της ζημιάς.

Τα στελέχη του ΕΛΓΑ εκτίμησαν επίσης ότι φέτος, θα μειωθεί σημαντικά η παραγωγή σταφυλιών, λόγω περονόσπορου.
«Μετά από αυτό και με δεδομένο πως ο ΕΛ.Γ.Α. δεν καλύπτει το συγκεκριμένο φαινόμενο ενημερώσαμε την κεντρική υπηρεσία με εκθέσεις μας όπου περιγράφουμε το μέγεθος της ζημιάς», κατέληξαν.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back