Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Τρίτη τη Δύση ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη παίζουν με τη φωτιά, προτείνοντας να αφήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια παγκόσμια σύγκρουση.
Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια στον πιο θανατηφόρο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν μιλάει όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο μιας πολύ ευρύτερης παγκόσμιας σύγκρουσης, καθώς η Δύση παλεύει με το τι πρέπει να κάνει για την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο The Economist, ανοίγει νέα καρτέλα ότι τα μέλη της συμμαχίας θα πρέπει να αφήσουν την Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα, μια άποψη που υποστηρίζεται από ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χθες, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός της Ρωσίας από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι κατά του ουκρανικού εδάφους, αλλά όχι άλλους στόχους.
«Η συνεχής κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους στην Τασκένδη. «Εάν αυτές οι σοβαρές συνέπειες συμβούν στην Ευρώπη, πώς θα συμπεριφερθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας υπόψη την ισοτιμία μας στον τομέα των στρατηγικών όπλων;»
«Είναι δύσκολο να πούμε - θέλουν μια παγκόσμια σύγκρουση;»
Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα ουκρανικά πλήγματα κατά της Ρωσίας με όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα χρειαστούν δυτική δορυφορική, πληροφοριακή και στρατιωτική βοήθεια - οπότε η Δύση θα εμπλακεί άμεσα. Είπε ότι η αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα ήταν ένα βήμα προς μια παγκόσμια σύγκρουση.
Ένα ανώτερο μέλος μιας ρωσικής δεξαμενής σκέψης, οι ιδέες της οποίας γίνονται μερικές φορές κυβερνητική πολιτική, πρότεινε στη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας «επιδεικτικής» πυρηνικής έκρηξης για να τρομοκρατήσει τη Δύση ώστε να αρνηθεί να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.
Ο Ντμίτρι Σουσλόφ, μέλος του Συμβουλίου για την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική, μιας δεξαμενής σκέψης που επαινείται από τον Πούτιν, ο οποίος έχει πει ότι οι αρχές μερικές φορές παίρνουν τις ιδέες της πολιτικής του, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να δράσει για να αποτρέψει τη Δύση από το να περάσει μια κόκκινη γραμμή.
Η Ρωσία, η οποία ελέγχει το 18% της Ουκρανίας, προελαύνει και έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην περιοχή του Χάρκοβο, προκαλώντας μια συζήτηση στη Δύση για το τι άλλο μπορεί να κάνει αφού έχει δώσει στο Κίεβο εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, όπλα και πληροφορίες.
Οι δυτικοί ηγέτες και η Ουκρανία έχουν υποβαθμίσει τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου στον οποίο θα εμπλέκονται η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου, και το ΝΑΤΟ, η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία του κόσμου με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουκρανία λέει ότι θα πρέπει να μπορεί να χτυπήσει πίσω από τις ρωσικές γραμμές, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού κυρίαρχου εδάφους, για να αντεπιτεθεί.
Αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η υπομονή της Μόσχας εξαντλείται μετά από επανειλημμένες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές πόλεις, διυλιστήρια πετρελαίου και, τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και εναντίον στοιχείων του πυρηνικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
Ερωτηθείς από τη ρωσική κρατική τηλεόραση σχετικά με τη νομιμότητα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πούτιν είπε ότι η μόνη νόμιμη αρχή στην Ουκρανία είναι τώρα το κοινοβούλιο και ότι ο επικεφαλής του θα πρέπει να λάβει εξουσία.
Ο Ζελένσκι δεν έχει αντιμετωπίσει εκλογές παρά τη λήξη της θητείας του λόγω του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε μετά την εισβολή.
Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου