ΚΟΣΜΟΣ

Θα εγκαταλείψει η Ρωσία τη συμφωνία για τα σιτηρά;

Εικόνα του άρθρου Θα εγκαταλείψει η Ρωσία τη συμφωνία για τα σιτηρά;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2023, 13:45
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ανησυχίες αυξάνονται, καθώς η Ρωσία προσανατολίζεται στο να μην παρατείνει τη συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και επιτρέπει τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία σε μέρη του κόσμου που παλεύουν με την πείνα, με τα πλοία να μην κατευθύνονται πλέον στα λιμάνια της εμπόλεμης χώρας στη Μαύρη Θάλασσα και τις εξαγωγές τροφίμων να μειώνονται.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη διαπραγματεύτηκαν την συμφωνία πέρυσι το καλοκαίρι για την ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, μαζί με μια ξεχωριστή συμφωνία με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση των αποστολών τροφίμων και λιπασμάτων της. Η Μόσχα επιμένει ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι εξάγει ποσότητες ρεκόρ σιταριού.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν λόγοι για την παράταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία πρόκειται να ανανεωθεί για τέταρτη φορά τη Δευτέρα. Είναι κάτι με το οποίο έχουν απειλήσει και στο παρελθόν - και στη συνέχεια έχουν προχωρήσει δύο φορές στην παράταση της συμφωνίας για δύο μήνες αντί για τέσσερις μήνες που προβλέπει η συμφωνία.

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι προσπαθούν να διατηρήσουν την εύθραυστη συμφωνία ανέπαφη, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο μεγάλοι προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, φυτικών ελαίων και άλλων προϊόντων διατροφής στα οποία βασίζονται χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και τμήματα της Ασίας. Έχει επιτρέψει στην Ουκρανία να στείλει 32,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η συμφωνία βοήθησε στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των προϊόντων διατροφής, όπως το σιτάρι, αφού αυτές εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά την εισβολή πέρυσι, αλλά αυτή η ανακούφιση δεν έφτασε στα τραπέζια της κουζίνας.

Ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για να παραμείνει στην πρωτοβουλία, με τον εκπρόσωπο Στεφάν Ντιζαρίκ να δηλώνει τη Δευτέρα ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι «κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τη συνέχιση όλων των συμφωνιών».

Η Ρωσία επιμένει ότι η συμφωνία δεν έχει λειτουργήσει για τις δικές της εξαγωγές, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις ότι εμποδίζουν τη χρηματοδότηση και την ασφάλιση.

Αν και οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, η Μόσχα επιδιώκει εξαιρέσεις από τους περιορισμούς για τη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα, καθώς και τη διακίνηση της αμμωνίας της, βασικού συστατικού των λιπασμάτων, σε ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά ο αγωγός αμμωνίας έχει υποστεί ζημιές στον πόλεμο, δήλωσε ο ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΡ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back