Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Θα ασχοληθεί ο πρωθυπουργός με τα συμφέροντα των πολλών;»

Εικόνα του άρθρου «Θα ασχοληθεί ο πρωθυπουργός με τα συμφέροντα των πολλών;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2020, 22:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αν η… περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν υπαγόρευε κάτι αντίθετο, η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα θα μπορούσε να θεωρηθεί «προεκλογική», κυρίως λόγω μαζικότητας, αλλά και αντιπροσώπευσης.

Το κομμάτι της «προοδευτικής συμμαχίας» εκφράστηκε στο κοινό της εκδήλωσης, κάτι που εκλογικά τουλάχιστον, είναι ορατό και από την ήττα του περασμένου Ιουλίου.

Ανάμεσα στο κοινό λοιπόν, βρέθηκαν άνθρωποι που είχαν ξανατοποθετηθεί σε αυτό το κομμάτι του πολιτικού χάρτη, όπως ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, άνθρωποι πιο καινούργιοι, όπως ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου και άνθρωποι που δεν είχαν εκφραστεί ανοιχτά, όπως ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Γκόγκος.

Στο γενικότερο κλίμα, ήταν και η είσοδος του Αλέξη Τσίπρα στη γεμάτη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Du Lac με… AC/DC και Thunderstruck.

Την προσφώνηση έκανε η βουλευτής Μερόπη Τζούφη, η οποία μίλησε για «πλατιά και ευρεία συζήτηση» για την επόμενη μερα, για ένα «ισχυρό, μαζικό, λαϊκό και γειωμένο κόμμα».

Επίσης, τόνισε ότι «πρέπει να προετοιμαστεί η Αριστερά για να πετύχει το ‘δεύτερη φορά Αριστερά’ στις ερχόμενες εκλογικές μάχες».

«Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, εντούτοις γεμίζουμε τις αίθουσες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εισαγωγή του, διαλύοντας κάπως τις… περί του αντιθέτου εντυπώσεις.

«Δεν είναι μια εικόνα ήττας και συρρίκνωσης για εμάς. Είναι εικόνα ενεργητικής παρουσίας των πολιτών με μεγάλο ενδιαφέρον» πρόσθεσε για το τι γίνεται μετά την εκλογική ήττα του καλοκαιριού.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «καμιά φορά, τη δεύτερη φορά το κάνεις καλύτερα», αλλά και ότι «δεν έχουμε στερητικό σύνδρομο, δεν γεννηθήκαμε στις καρέκλες της εξουσίας», κάνοντας μια πλάγια νύξη προς την πρωθυπουργική πλευρά.


Αναγνώρισε επίσης ότι «δεν είχαμε επικοινωνία με τους πολίτες τις δύσκολες στιγμές και αυτός είναι ένας λόγος των ‘αστοχιών’».

Στη συνέχεια, πέρασε στην επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «όλα όσα είπαμε προεκλογικά επιβεβαιώνονται, ότι αν εκλεγεί η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, θα είναι πισωγύρισμα.

Σκοπός τους να δώσουν πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς, από το υστέρημα που δημιουργήθηκε μετά από δική μας, τιτάνια προσπάθεια».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο πεδίο της οικονομίας, υπάρχει «εξασφάλιση», υπό την έννοια ότι «Η οικονομία είναι σε ράγες, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά τα έτοιμα θα τελειώσουν κάποτε», καθώς και ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, διεκδικώντας φυσικά για τη δική του πρωθυπουργία τις αιτίες της μείωσης.

Είπε όμως ότι «έχουν λόγο να ανησυχούν οι πολίτες, με τους παιδαριώδεις χειρισμούς στο προσφυγικό, στα εθνικά θέματα κ.λπ».

Ότι επίσης η πραγματική οικονομία δεν δίνει καλά σημάδια, αναφέρθηκε στο κόψιμο της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιδομάτων, σε μαζικές απολύσεις στις τράπεζες κ.α.

Ειρωνεύτηκε τις διακυμάνσεις στις συντάξεις λέγοντας ότι «παρακολουθώντας τα ΜΜΕ κοντεύουμε να πιστέψουμε ότι θα πάρουμε αυξήσεις και όσοι δεν είμαστε συνταξιούχοι».

Ο κ. Τσίπρας πάντως «χάιδεψε» και τις πιο κεντρώες τοποθετήσεις, λέγοντας ότι «είναι προτιμότερο να είσαι ειλικρινής» απέναντι στους πολίτες, αρνούμενος έτσι το χαρακτηρισμό περί λαϊκισμού που του αποδίδει η κυβέρνηση. Στο ίδιο μοτίβο απαρίθμησε ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είτε καταργήθηκαν, είτε άλλαξαν, περικόπτοντας το μικρό και μεσαίο εισόδημα.

Αιχμή της εισαγωγής του, ήταν το ασφαλιστικό, με εκτενή γενικά ανάλυση για το τι προβλέπει, συγκριτικά με ό,τι προέβλεπε ο «νόμος Κατρούγκαλου», ο οποίος έχει επίσης κατηγορηθεί για περικοπές.

«Οι προσδοκίες διαψεύδονται» τόνισε και αναφέρθηκε στο Ελληνικό. «Πέρασαν 7,5 μήνες και δεν μπήκε μπουλντόζα» τόνισε και πέρασε κατόπιν στον κατώτατο μισθό, αναφερόμενος στον κ. Βρούτση και τις κατηγορίες περί «αντιεπιστημονικής πρότασης». Ο υπουργός Εργασίας ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα που μπήκαν στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα, όπως και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη «να ασχοληθεί και λίγο με τα συμφέροντα των πολλών, αντί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λίγων», αναφερόμενος στη δική του ερώτηση στη Βουλή που η κυβέρνηση θα τη συζητήσει σε προ ημερησίας συζήτηση.

«Είναι η πρώτη φορά που ο Ηρακλής είναι με τη Λερναία Ύδρα τόνισε για την άρση της προστασίας πρώτης κατοικίας, από 1η Μαΐου» τόνισε, περνώντας σε ένα ακόμα θέμα.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση οτι κάνει "μνημονιακές επιλογές χωρίς μνημόνια".

Ένας ακόμα υπουργός που μπήκε στο στόχαστρο ήταν ο Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας. «Είναι ύβρις η δήλωσή του ότι την κρίση πλήρωσαν οι τράπεζες, απέναντι σε όσους φτωχοποιήθηκαν είδα να μειώνονται οι μισθοί τους, ξενιτεύτηκαν. Το μάρμαρο το πλήρωσε ο ελληνικός λαός και όχι οι τράπεζες. Οι τράπεζες επωφελήθηκαν» είπε, χειροκροτούμενος.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς σε όλες σχεδόν τις βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις για αναγνώριση πτυχίων κολεγίων, όπου μίλησε και για την αναστολή λειτουργίας των νέων τμημάτων και στην Ήπειρο, και κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με αφορμή το περιστατικό μαθήτριας που λιποθύμησε στην Ηλεία και τις δηλώσεις του.

Κάλεσε επίσης σε σύγκριση στη λειτουργία των νοσοκομείων και ειρωνεύτηκε τον κ. Κικίλια για τις αναρτήσεις στο facebook λέγοντας «δεν είναι επικοινωνιακή πολιτική η υγεία»

Μίλησε για διαφορά λόγω «πολιτικής βούλησης» που χωρίζει τις δύο κυβερνήσεις, ειδικά στην Υγεία. «Αν συνέβαιναν αυτά επί των ημερών μας, θα ήταν η κάμερα του ΣΚΑΪ και η ΠΟΕΔΗΝ να διαμαρτύρονται. Σήμερα δεν τα βλέπουμε, αλλά συμβαίνουν». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εφαρμόζει... πιστά το πρόγραμμα στην Υγεία, ότι δηλαδή θα καταργήσει τη δημόσια υγεία και την κατηγοριοποίηση των πολιτών.

Κάλεσε τέλος όλα τα κόμματα, να καταθέσουν από κοινού πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ειδικά για το προσφυγικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "χαϊδεύει" το ακροδεξιό ακροατήριο, για τις παλινδρομήσεις με τον ΑΜΚΑ και τα αρμόδια υπουργεία. Ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το πρόβλημα και την κατηγόρησε ξανά για αποκλειστικά επικοινωνιακή πολιτική, όντας πολύ προσεκτικός στους όρους που χρησιμοποίησε για τη διαχείριση του ζητήματος.

Κατέληξε τέλος στην κριτική για την εξωτερική πολιτική, με αναφορές στο θέμα της Λιβύης, λέγοντας ότι "εγώ ήμουν εκεί όταν το θέμα δεν αφορούσε τόσο την Ελλάδα, τώρα ο Μητσοτάκης είναι απών".

Τον χαρακτήρισε "πρωθυπουργό των 72 δευτερολέπτων", λέγοντας ότι τόσα μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και υπερθεμάτισε και στα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση και δεν κάναμε αυτό που μας κάνανε πριν από 3 χρόνια". 

"Δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά αν λες στον Λευκό Οίκο ότι είσαι προβλέψιμος σύμμαχος" είπε ο κ. Τσίπρας, διεκδικώντας λίγο... παπανδρεϊσμό, προσθέτοντας ότι "με κατηγορούσαν εμένα ως απρόβλεπτο", με διαφορετικά όμως αποτελέσματα. "Όταν λες ότι είσαι προβλέψιμος, φτιάχνεις νέους εχθρούς και στέλνεις Πάτριοτ που αγοράστηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να φυλάνε τα σύνορα, στη Σαουδική Αραβία".

Η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν εκτενέστατη, καθώς κράτησε κοντά μια ώρα. Αναφέρθηκε και απαρρίθμησε κυριολεκτικά κάθε σημείο κριτικής που έχει γίνει στην κυβέρνηση, ειδικά από ΜΜΕ του εξωτερικού, κάθε "σκαμπανέβασμα" στο πολιτικό σκηνικό το τελευταίο επτάμηνο, αναπτύσσοντας και αυτός, ένα επικοινωνιακό πλαίσιο αντιπολιτευτικής επίθεσης.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back