ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Θ. Οικονόμου: «Χρειάζεται άλλο αναπτυξιακό υπόδειγμα»

Εικόνα του άρθρου Θ. Οικονόμου: «Χρειάζεται άλλο αναπτυξιακό υπόδειγμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2023, 18:49
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

Με επιχειρηματίες και εργαζόμενους-ες μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο νομό Ιωαννίνων, κατά την επίσκεψή του σε παραγωγικές μονάδες του νομού.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου, «χρειάζεται άμεσα να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και ως προς τις πραγματικές αποδοχές και ως προς την ρύθμιση των οφειλών, αλλά να γίνει και ουσιαστική ελάφρυνση με την μείωση έμμεσων φορολογικών επιβαρύνσεων (ΕΦΚ στα καύσιμα, ΦΠΑ στα τρόφιμα).

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην ίδια γραμμή προτεραιότητας είναι και το πρόβλημα της παραγωγικότητας: «Το γρηγορότερο πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι για το ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης μέρας τόσο στην χώρα, όσο και στην Ήπειρο».

Προσθέτει, σχετικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για επενδύσεις, ότι «οι επενδύσεις αυτές όμως  εντοπίζονται στο real estate, κατασκευές, εξαγορές και συγχωνεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων από επενδυτικά funds και ξένους μεγάλους ομίλους. Έχουμε δηλαδή και αφελληνισμό μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Μεταξύ άλλων, στις αντιπροτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου παραθέτει εκτός από τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αλλά και τη «γενναία φορολογική μεταρρύθμιση,  κοστολογημένη και παρουσιασμένη προεκλογικά και όχι μετεκλογικά ώστε να γνωρίζουν όλοι τι τους περιμένει και ως προς τις δαπάνες και ως προς τα έσοδα».

Ακόμα, ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι χρειάζεται «όχι ‘λιγότερο’ κράτος αλλά αναπτυξιακό, ισχυρό και αποτελεσματικό, οικονομικός πλουραλισμός, μια νέα σχέση κρατικού, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα, διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τοπικούς φορείς, επιδίωξη συναινέσεων στο παραγωγικό υποκείμενο» αντιμετώπιση με συνέργειες μεταξύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε να συγκρατηθούν μεγάλες περιφερειακές ανισότητες.

Καταλήγει τονίζοντας ότι «η μείωση των ανισοτήτων είναι βασική προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μοντέλο. Η Ελλάδα έχει πέσει στην παγίδα  του ‘μεσαίου εισοδήματος’ και  δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ούτε τις χώρες που παράγουν φθηνά αλλά όχι ποιοτικά, ούτε τις χώρες που παράγουν ακριβά και ποιοτικά».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back