ΗΠΕΙΡΟΣ

620 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στην Άρτα

Εικόνα του άρθρου 620 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στην Άρτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2021, 18:55
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το δημοτικό συμβούλιο Άρτας συζήτησε το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης στην τελευταία του συνεδρίαση, χτες 6 Σεπτεμβρίου. Η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης, που συμφώνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αρταίων θα εφαρμοστεί στο κέντρο της πόλης.

Η στάθμευση των μόνιμων κατοίκων στις θέσεις μόνιμων κατοίκων, θα είναι δωρεάν χωρίς χρονικό περιορισμό, με έκδοση κάρτας σε κατόχους οχημάτων με μόνιμη κύρια κατοικία εντός της περιοχής ελέγχου της κυκλοφορίας εφόσον δεν διαθέτουν χώρο στάθμευσης στην οικοδομή τους.

Κατά τα συνεδρίαση, ο μελετητής παρουσίασε το σχέδιο της  ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω έξυπνων συστημάτων, βασιζόμενο στο εγκεκριμένο ΣΒΑΚ του Δήμου.

Ο Δήμος Αρταίων έχει υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στην πρόσκληση «Smart cities» με αρχικό προϋπολογισμό 755.000 ευρώ, για την λειτουργία ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, που θα διαχειρίζεται συνολικά 620 θέσεις στάθμευσης.

Το σύστημα θα διαθέτει αισθητήρες που θα συνδέονται με ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου διαθεσιμότητας θέσεων στάθμευσης και αυτόματα συστήματα τελών στάθμευσης, με δυνατότητα πληρωμής ψηφιακά με mobile εφαρμογή, εξοπλισμό δημοτικής αστυνομίας, ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης οδηγών κ.λπ.

Ο Δήμος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «σύμφωνα με το σύνολο των μελετών-παραδοτέων που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα και σχετίζονται με την βελτίωση της αστικής κινητικότητας, το συμπέρασμα είναι ότι η ανάγκη για εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι αναγκαία» ώστε να περιοριστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.

Σημειώνει ακόμα ότι «η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν σκοπεύει στην είσπραξη χρημάτων αλλά στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, την αποτροπή πολύωρων μετακινήσεων για μια θέση στάθμευσης και την ανάγκη για εξυπηρέτηση των κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών, στα εμπορικά καταστήματα στην λαϊκή αγορά στους ιχθυοπώλες στα καφέ εστίαση, σε γιατρούς κ.α.».

Επιπλέον, ο Δήμος προτίθεται να αγοράσει και να λειτουργήσει mini-bus για την καλύτερη λειτουργία των δημοτικών σταθμών στάθμευσης και την εξυπηρέτηση εμπόρων, καταστηματαρχών, κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και να αναβαθμίσει το χώρο στάθμευση κοντά στη «Διώνη», με φύλαξη, δωρεάν παραμονή στο χώρο στάθμευσης τον υπόλοιπο χρόνο, πλην του διαστήματος διεξαγωγής της πανελλήνιας έκθεσης και της εμποροπανήγυρης, ώστε να δοθούν κίνητρα τους δημότες και επισκέπτες να το αξιοποιούν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back