ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

50 χρόνια ωμής δύναμης

Εικόνα του άρθρου 50 χρόνια ωμής δύναμης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2023, 15:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Στις 7 Φεβρουαριου 1973, ο Ίγκι και οι Stooges κυκλοφόρησαν το Raw Power. Την παραγωγή έκανε ο ίδιος ο Ίγκι, μαζί με έναν κολλητό του, ονόματι Ντέιβιντ Μπόουι.

Η τετράς του Ντιτρόιτ λοιπόν, η οποία ήταν ήδη σε πυραυλοκίνητη κατάσταση από καιρό, θα έβγαζε το τρίτο και όπως πολλοί ανέμεναν, πιο ώριμο άλμπουμ της.

Εντάξει, ήταν ώριμο. Αλλά ήταν και μια μηχανή 500 ίππων οργής, πλάκας, σόλο και του Ίγκι, που από τότε κυκλοφορούσε ξεμπλέτσωτος.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Καταρχάς, είχαν περάσει ήδη 3 χρόνια τότε από το προηγούμενο άλμπουμ (το οποίο ήταν το Fun House, όχι κανένα τιποτένιο) και όλοι νόμιζαν ότι οι Stooges είχαν διαλυθεί. Μέσες-άκρες δεν είχαν άδικο, καθώς το αλκοόλ και τα ναρκωτικά ήταν στο καθημερινό μενού της μπάντας.

Μέχρι που ο Ίγκι γνώρισε τον Μπόουι. Αυτός έβαλε μέτρο στις καταχρήσεις και τη μπάντα στο στούντιο, όπου προσήλθαν οι αφοι Άσετον επίσης και η μπάντα ξεκίνησε να γράφει υπό νέο όνομα: Iggy and the Stooges.

Επειδή τα λεφτά ήταν σε ανεπάρκεια, μπήκανε όλοι μαζί σε ένα στούντιο στο LA με αρχαία μηχανήματα. Ο Μπόουι άκουσε κάθε σημείο του δίσκου, «πείραξε» διάφορα πράγματα και θα θυμόταν αργότερα ως την πιο παράξενη εμπειρία του σε στούντιο. «Μου ‘φερε (ο Ίγκι) μια 24αρα κασέτα με μόνο τρία τρακ χρησιμοποιημένα και μου είπε ‘δες τι μπορεί να κάνεις με αυτό’. Και του απάντησα ‘Τζιμ (τον Ίγκι τον λένε Τζιμ btw), δεν υπάρχει τίποτα να μιξάρουμε». 

Το μόνο που έκανε ήταν να ανεβάζει ενίοτε την κιθάρα και τέλος. Raw Power, όνομα και πράμα.

Το επίπεδο «γκαραζιάς» του άλμπουμ είναι από μόνο του μέγεθος, ακόμα και σήμερα. Το άλμπουμ ήταν «πολύ ριζοσπαστικό» για τις εταιρίες της εποχής, αλλά η δύναμή του ήταν ισοπεδωτική, σε σημείο, ο Ντέιβ Μάρς, ο κριτικός του Creem και άλλων εντύπων αργότερα, να το χαρακτηρίσει «καλύτερο άλμπουμ των ‘70s». 

Ο Λένι Κέι, ο κιθαρίστας της Πάτι Σμιθ, έλεγε λίγο αργότερα ότι οι Stooges, για πρώτη φορά ηχογράφησαν μια συναυλία τους σε στούντιο και ο πολύς Λέστερ Μπανγκς συμπέρανε ότι στην μπάντα ταίριαζε ο μπανάλ χαρακτηρισμός «heavy metal».

Την επόμενη χρονιά οι Stooges διαλύθηκαν. Επανασυνδέθηκαν αργότερα, ενώ ο Ίγκι συνέχιζε να κάνει διάφορα θαυμαστά, μέχρι σήμερα. Χωρίς μπλούζα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back