ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ξυπόλητοι» στο Πάρκο Τεχνολογίας: Άγνοια, εμμονές και πρωθυπουργικές ευθύνες

Εικόνα του άρθρου «Ξυπόλητοι» στο Πάρκο Τεχνολογίας: Άγνοια, εμμονές και πρωθυπουργικές ευθύνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/12/2023, 13:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης προσπαθεί, μετά την οριστική και προδιαγεγραμμένη «απώλεια» του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, να καλύψει τη θέση του, κατά το συνήθειό του.

Με ανάρτηση σε έναν από τους λογαριασμούς του στο facebook, ο κ. Καχριμάνης επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες αλλού, καθώς η ανάληψή τους και η παραδοχή της αποτυχίας, δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Τώρα, ο «εχθρός» ο υφυπουργός, Μάξιμος Σενετάκης που έβαλε την υπογραφή του στην απόρριψη του έργου. Τον κατηγορεί ουσιαστικά ότι δεν ζήτησε τις απόψεις της Περιφέρειας (του ιδίου δηλαδή…) και «περαιτέρω διευκρινίσεις».

Στο πλαίσιο της κριτικής του μπαίνει και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας –ο οποίος δεν φημίζεται για τις επιτυχίες του στον τομέα της ακρίβειας-, τον οποίο ο κ. Καχριμάνης νουθετεί ως εξής: «Θα έπρεπε επίσης ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης να γνώριζε ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ανακοινωθεί ως ένα εμβληματικό έργο κατ΄ επανάληψη από τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον πρωθυπουργό κ Κυριάκο Μητσοτάκη, περιλαμβάνεται δε και στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την Ήπειρο».

Η ευθύνη βαραίνει όλους τους προαναφερθέντες. Πρώτα, τον ίδιο τον περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος επέμενε όλο αυτό το διάστημα, με ελάχιστες και της τελευταίας στιγμής προσθήκες που δεν διέσωσαν τελικά την πρόταση, χωρίς να υπολογίζει τα συνεχή «σημάδια» ότι το έργο δεν θα βρει χρηματοδότηση, εξ αιτίας των αρχικών του επιλογών.

Επέμενε, αποκλείοντας κάθε πρόταση, κριτική, διαφορετική άποψη και ακούγοντας μόνο ό,τι τον βόλευε. Η άγνοια δεν είναι κακό πράγμα κατ’ ανάγκη. Ο διάλογος όμως είναι το αντίδοτο και ο κ. Καχριμάνης τον απεχθάνεται. Κάπως έτσι, το ένα από τα «εμβληματικά έργα» που σχεδίαζε για την Ήπειρο, οδηγήθηκε νομοτελειακά στην αποτυχία. Τεράστια είναι και η ευθύνη της περιφερειακής του παράταξης, που τον ακολουθεί με βήμα σταθερό σε κάθε του επιλογή, χωρίς κριτική, αντιπρόταση, σύνθεση, μόνο με "ναι" σε ψηφοφορίες.

Εξίσου υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν ο κ. Καχριμάνης διατελεί εν αγνοία για την πραγματική αποστολή μιας τέτοιας υποδομής και κυρίως, του ρόλου που θα μπορούσε να παίξει ένα Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας Καινοτομίας και Έρευνας, όχι ως κτίσμα, αλλά ως θεσμός, ο κ. Μητσοτάκης υποτίθεται ότι γνωρίζει. Αν γνωρίζει, τότε απλά η κυβέρνηση αγνόησε ένα μεγάλο έργο στην Ήπειρο, όπως το κάνει σταθερά το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης προτιμάει μεν την Ήπειρο για τις διακοπές του, αλλά για τις επενδύσεις που θα γίνουν «πυξίδα» για κάτι διαφορετικό, δεν βάζει και τα δυνατά του…

Τώρα, ο κ. Καχριμάνης προσπαθεί να διασώσει τα άσωστα, επιστρέφοντας την κριτική σε θολούς αντιπάλους, μια σκιαμαχία που τη συνηθίζουν οι λαϊκιστές πολιτικοί. «Σε μια Περιφέρεια που αναζητά επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης θα έπρεπε όχι μόνο να είναι καλοδεχούμενο, αλλά και να υπάρχει στήριξη από τους τοπικούς, αλλά και τους κεντρικούς φορείς προκειμένου να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό».

Ως θιασώτης της ελεύθερης οικονομίας όμως, ο κ. Καχριμάνης θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι «φορείς», ειδικά οι ιδιωτικοί, στους οποίους τόσο πολύ στηρίχτηκε –επί ματαίω, όπως αποδείχθηκε- υπολογίζουν πρώτα το δικό τους συμφέρον, κέρδος και σχέδια.

Αυτά τα σχέδια που η Περιφέρεια Ηπείρου δεν συνέταξε ποτέ με τρόπο που θα έκανε ένα τέτοιο Πάρκο, μια όντως καινοτόμα και δραστική παρέμβαση στην τοπική οικονομία.


ΣΧΟΛΙΑ
Janardi
Μα είναι δυνατόν η Περιφέρεια Ηπείρου να δημοσιοποιεί τις απόψεις της μέσω του προσωπικού λογαριασμού fb του Περιφερειαρχη; Δεν υπάρχει επίσημη θέση; Δεν εκδίδονται δελτία τύπου; Εγώ πάντως, σε ένα ενημερωτικό σαιτ, δεν θα "ανέβαζα" σχόλια αρμοδίων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back