Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νησί, Unesco και Castle Rock…

Εικόνα του άρθρου Νησί, Unesco και Castle Rock…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2019, 17:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Castle Rock, αρχαιολογικός χώρος Καστρίτσας, Κάστρο, Νησί, Unesco, συνεδριακός τουρισμός: ένα «πακέτο» προτάσεων για την τουριστική προβολή της πόλης των Ιωαννίνων από την παράταξη «Γιάννενα-Νέα Εποχή» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Τους βασικούς άξονες της πρότασης για την τουριστική ανάπτυξη τους παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ελισάφ. Αφού μίλησε για τα γνωστά: «τουρισμός ίσον ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» και «παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών», στάθηκε και στις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα.

«Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας και η πολυσυζητημένη εξωστρέφεια της πόλης για να έχει πραγματικά και μετρήσιμα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι στοχευμένη και προγραμματισμένη» είπε.

Μια από τις προτάσεις της παράταξης αφορά την πρωτοβουλία δημιουργίας πλήρους φακέλου για ένταξη του Νησιού στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μια αναμφίβολα εντυπωσιακή πρόταση (πάντα τα περί Unesco εντυπωσιάζουν), η οποία δεν είναι καθόλου εύκολο να υλοποιηθεί, δεδομένων και των μεγάλων απαιτήσεων του διεθνούς αυτού οργανισμού, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από φορείς και θεσμούς για όλο και περισσότερο εντάξεις.

Η Ήπειρος παλεύει την ένταξη μνημείων στην Unesco εδώ και πολλά χρόνια. Οι αρχαιολογικοί χώροι Νικόπολης και Δωδώνης κρατούν τα ηνία, ενώ πριν από λίγα χρόνια, σε προεκλογική περίοδο, επί υπουργίας Πολιτισμού του γιαννιώτη βουλευτή Κώστα Τασούλα στα τέλη του 2014, είχε ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία για το Ζαγόρι, η οποία θεωρητικά συνεχίζεται από τον Δήμο Ζαγορίου.

«Έτσι το Νησί θα διασφαλίσει την θέση που του αξίζει, θα έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση που δεν θα εξαρτάται κάθε φορά από τις ικανότητες ή την ανικανότητα μιας δημοτικής αρχής και κυρίως θα τύχει παγκόσμιας προβολής γιατί αυτή του αξίζει», τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Πέραν του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου, η παράταξη κατέθεσε κι άλλες προτάσεις: Από την ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού (στον οποίο ο κ. Ελισάφ ως καθηγητής Ιατρικής αλλά και ως συμμετέχων σε διάφορους οργανισμούς έχει συμβάλει ήδη), τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη ιστορικών μνημείων και την προβολή του αρχαιολογικού χώρου Καστρίτσας μέχρι την αξιοποίηση της λίμνης για διεθνείς αγώνες, την ανάδειξη του Κάστρου και την επανεργοποίηση του Castle Rock Festival. Το Castle Rock Festival αποτελούσε μια πρωτοβουλία του μουσικού Γιώργου Γάκη, ο οποίος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Ελισάφ. Ένα φεστιβάλ που έγινε τέσσερις φορές από το 2004 μέχρι το 2010.

Σε διάφορες επιμέρους προτάσεις, ο υποψήφιος δήμαρχος μίλησε για δημιουργία στεγασμένης λαϊκής αγοράς, για συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για τη δρομολόγηση νέων πτήσεων στο αεροδρόμιο (μια συνεργασία που υφίσταται εδώ και χρόνια), επίλυση της στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων (χωρίς να κατατίθεται συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα αυτό) κ.ά.

Όλες οι προτάσεις προήλθαν μέσα από τη δουλειά της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της παράταξης, στην οποία συμμετέχουν: Ακονίδου Ελένη, Αραπισόνογλου Ιορδάνης, Βαδαλούκας Νίκος, Βλάχος Σταύρος, Γάκης Γιώργος, Ηλιάδης Σταύρος, Καμπανού Νινέτα, Κατσούρη Αντιγόνη, Κωτσαντή Χριστίνα, Λαμπρίδη Νίκη, Λεοντίου Δήμητρα, Λυκογιώργος Γιάννης, Ντόβα Λευκοθέα, Τζαλαλή Χριστίνα, Τζιμογιάννη Νέλη, Φλώρου Γιώτα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back