ΗΠΕΙΡΟΣ

Ξενία Ηγουμενίτσας: Οκτώ πιθανά σενάρια…

Εικόνα του άρθρου Ξενία Ηγουμενίτσας: Οκτώ πιθανά σενάρια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2023, 18:25
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οκτώ πιθανά σενάρια ένωσης του πρώην Μοτέλ Ξενία με τις γύρω υποδομές, με σκοπό τη δημιουργία ενός λειτουργικού και ελκυστικού αστικού ιστού κτιρίων και αξόνων τουριστικού ενδιαφέροντος, παρουσίασαν σε εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας φοιτητές από τέσσερις αρχιτεκτονικές σχολές της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια αποστολή τεσσάρων Ανωτάτων Σχολών Αρχιτεκτονικής από το Παρίσι, τη Νάντη, την Αθήνα και το Μιλάνο, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος «Τουριστικοί Μοντερνισμοί και Μεσόγειος – Το Μοτέλ Ξενία Ηγουμενίτσας» με συντονίστρια την καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Παρισιού Δήμητρα Κανελλοπούλου.

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, σε ανακοίνωσή του, ευχαριστεί την κα Κανελλοπούλου, τους καθηγητές στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Νάντης Julien Perraud και Fabienne Boudon, τον επίκουρο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Λεωνίδα Κουτσουμπό και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου του Μιλάνου Carolina Pacchi και Andrea Parma, και τους συμμετέχοντες φοιτητές.


«Θέλω να συγχαρώ για την αξιέπαινη προσπάθεια και να ευχαριστήσω και τις τέσσερις αποστολές, οι οποίες, προσφέροντας εθελοντικά φρέσκιες ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου του Ξενία και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας, εμπλούτισαν το όραμά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας, μέσω παρεμβάσεων ανάδειξης του πολιτιστικού μας αποθέματος και του τουριστικού προϊόντος της περιοχής» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Δήμου, δεν γίνεται κάποια περιγραφή των πιθανών σεναρίων ένωσης του πρώην Μοτέλ Ξενία με τις γύρω υποδομές.

Το Ξενία Ηγουμενίτσας, δίπλα στη θάλασσα, χτίστηκε το 1959 και φέρει την υπογραφή του σημαντικού αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Έχει  χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 2008, καθώς «εμφανίζει τα ιδιαίτερα  αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία των ‘Ξενία’ και του εγχειρήματος  παραγωγής δημοσίων κτιρίων τουριστικής υποδομής κατά τις δεκαετίας 1950  και 1960 και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ξενοδοχείου της  μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σημαντικό για την  ιστορία της αρχιτεκτονικής».

Ωστόσο, η αρχιτεκτονική του αξία,  παρότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, δεν έχει αναδειχθεί, ενώ στο παρελθόν υπήρξαν και προσθήκες.

Το κτίριο από το 1995 χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του (πρώην) ΤΕΙ Ηπείρου.


* Φωτογραφία του Ξενία Ηγουμενίτσας τη δεκαετία του '60


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back