ΗΠΕΙΡΟΣ

Ξενία Άρτας: πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων

Εικόνα του άρθρου Ξενία Άρτας: πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2023, 19:57
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η υπόθεση του Ξενία Άρτας ήταν ένα προεκλογικό «μήλο της έριδος» στον Δήμο Αρταίων. Και συνεχίζει, μετεκλογικά, να αποτελεί ζήτημα και να προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις, χωρίς να λείπουν οι τακτικισμοί.

Πριν καταγραφεί η πολιτική αντιπαράθεση, μια σημαντική εξέλιξη: Το Ελεγκτικό Συνέδριο, που κλήθηκε να κάνει τον προσυμβατικό έλεγχο της σύμβασης του έργου της αξιοποίησης του Ξενία, αποφάσισε ότι μη νομίμως αποκλείστηκε εταιρία από τη συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, η επιτροπή διαγωνισμού επιμένει στην αρχική της απόφαση να προκρίνει μόνο μία υποψήφια εταιρία, και πρόκειται να προσβάλει την εν λόγω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ανώτερο κλιμάκιο του δικαστηρίου.

Το έργο της αξιοποίησης του πρώην Ξενία είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, και αφορά τη μετατροπή του χώρου σε καφέ-εστιατόριο, δημοτική βιβλιοθήκη, δημοτικό ωδείο κ.λπ. Εκ των πραγμάτων, για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, το έργο πρέπει να «περάσει» στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Στα της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Τσιρογιάννης είχε δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης, θεωρώντας «πολιτικά έντιμο» την υπογραφή να τη βάλει η επόμενη δημοτική αρχή του Χριστόφορου Σιαφάκα. Και κάπου εδώ προέκυψε η εμπλοκή με το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τον κ. Σιαφάκα να κατηγορεί τον κ. Τσιρογιάννη ότι γνώριζε την εξέλιξη όταν έκανε τη δήλωση περί μη υπογραφής.

Τα περί μη υπογραφής εκ μέρους του απερχόμενου δημάρχου δεν είναι τυχαία. Κι αυτό επειδή ο κ. Τσιρογιάννης θυμίζει σταθερά ότι ο κ. Σιαφάκας υποστήριζε προεκλογικά τη μετατροπή του πρώην Ξενία σε ξενοδοχείο. Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση του πρώην Ξενία ως πολιτιστικού πολυχώρου προχώρησε λόγω σχετικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού.

Με σημερινή του ανακοίνωση, ο κ. Τσιρογιάννης εγκαλεί τον κ. Σιαφάκα (ο οποίος μέχρι τις αρχές του χρόνου ήταν αντιδήμαρχος που στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε και έφτιαξε δική του παράταξη, και κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου). Του καταλογίζει δε εμμέσως πλην σαφώς και την εξέλιξη με το Ελεγκτικό Συνέδριο και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η σύμβαση. Κι αυτό επειδή ο κ. Σιαφάκας ήταν μέλος της επιτροπής διαγωνισμού.

«Είπε ψέματα στον λαό της Άρτας ότι το Ξενία μπορεί να γίνει ξενοδοχείο και σήμερα μας εγκαλεί που δεν υπογράφουμε αυτό για το οποίο ο ίδιος είναι αρνητικός! Στο ενδιάμεσο, με ενέργειες ή παραλείψεις της Επιτροπής στην οποία αυτός είναι μέλος, κακώς αποκλείστηκε η προσφορά ενός διαγωνιζόμενου, ώστε σήμερα να έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον και τον υγιή ανταγωνισμό για να πει ‘ανοίξτε και τη δεύτερη προσφορά’» αναφέρει. «Όμως η Επιτροπή Διαγωνισμού ομόφωνα εμμένει στην αρχική της απόφαση (να προκρίνει μόνο έναν υποψήφιο) και προσβάλλει την εν λόγω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε ανώτερο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο λαός της Άρτας βλέπει, κρίνει και μας αξιολογεί όλους» καταλήγει ο κ. Τσιρογιάννης.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back