Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 8-10-2018, 18:25
ΕΛΛΑΔΑ

Ελέγχους στα καταστήματα μαζικής εστίασης για την ανάρτηση τιμοκαταλόγων για ΑμεΑ ξεκινά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της οι υπεύθυνοι των καταστημάτων μαζικής εστίασης οφείλουν, ήδη, από τη δημοσίευση της σχετικής ΥΑ/91354/17 του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, και σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 70, να εξασφαλίζουν τη πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου. Για παράδειγμα, θα πρέπει να υφίσταται στον χώρο του καταστήματος τιμοκατάλογος στη γλώσσα Braille για άτομα με σημαντικά προβλήματα όρασης.


ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Στο μεταξύ κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας διενήργησαν περισσότερους από 2.100 ελέγχους ανά την επικράτεια έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2018 για μη κατοχή και χρήση του συστήματος POS, οπου και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 208.500 ευρώ σε επιχειρήσεις που αφορούν τους εξής κλάδους: Εστίαση-αναψυχή (631), εμπορικές επιχειρήσεις (1.025), επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως συνεργεία, κομμωτήρια, σχολές οδηγών, γυμναστήρια κ.λπ. (249), αρτοποιεία-ζαχαροπλαστεία (144) και παντοπωλεία (78).


ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΛΟΙΑ

Στο μέτωπο των μετακινήσεων των ΑμεΑ με επιβατηγά πλοία ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης υπέγραψε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία ορίζονται μέτρα και απαιτήσεις για την ασφαλή μετακίνησή τους.

  • Η Εγκύκλιος προβλέπει ότι από την 1η Μαίου του 2019, στα πλοία θα πρέπει-μεταξύ άλλων- να υπάρχει:
  • Ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την παραμονή  των ΑΜΕΑ. 
  • Ο κατάλληλος εξοπλισμός για την πρόσβασή τους  στα πλοία( κατάλληλοι ανελκυστήρες και αναβατόρια).
  • Ειδική διαγράμμιση στο χώρο των οχημάτων για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ από την είσοδο των πλοίων μέχρι τους ανελκυστήρες.
  • Ειδική σηματοδότηση των χώρων για τα ΑΜΕΑ στους κοινόχρηστους χώρους.
  • Ειδική σύστημα για τη μετάδοση αναγγελιών για τα ΑΜΕΑ.
  • Θέσεις ασφάλισης των αμαξιδίων τους.
  • Ορισμός κατάλληλα εκπαιδευμένων μελών από τα πληρώματα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Η Εγκύκλιος έχει ΑΔΑ: 73ΣΒ4653ΠΩ-7ΜΛ 

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα