Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η διερευνητική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Εικόνα του άρθρου Ξεκινά η διερευνητική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2017, 15:17
ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτά της Κύπρου βρίσκεται το West Capella, το πλοίο-γεωτρύπανο που μίσθωσε η Total για την πραγματοποίηση της γεώτρησης στον στόχο OW-1 (Ονησίφορος-Δυτικά 1), το οποίο εισήλθε στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται στις 16 Ιουλίου 2017.

Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα χίλια εφτακόσια μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα.

Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Ήδη τέθηκε σε ισχύ η Navtex, που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

Η Άγκυρα έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Εξέδωσε navtex για στρατιωτική άσκηση σήμερα και αύριο σε τμήματα των τεμαχίων 5, 6 και 7, ενώ δέσμευσε περιοχές του FIR Λευκωσίας.

Καμία ανησυχία δεν δικαιολογείται από την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 δήλωσε ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν με πραγματικά πυρά στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε πως αυτές διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πάφου και είναι πολύ μακριά από τη γεώτρηση. Ωστόσο, όπως είπε, έγιναν διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς για την παράνομη διεξαγωγή της και την έκδοση παράνομων NAVTEX και νόταμ.

Ερωτηθείς επίσης για τις δύο γαλλικές πολεμικές φρεγάδες που έχουν ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λεμεσού είπε πως αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με την γεώτρηση. Τόσο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Μπούς μας όσο και οι δύο γαλλικές φρεγάδες έχουν άλλους λόγους που βρίσκονται στην περιοχή , είπε.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ επανέλαβαν την πάγια θέση τους για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους εντός της ΑΟΖ της, προσθέτοντας  ότι οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back