ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξανά με θερμοκοιτίδες…

Εικόνα του άρθρου Ξανά με θερμοκοιτίδες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2020, 17:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παρότι το μοντέλο της «θερμοκοιτίδας» στην επιχειρηματικότητα (ειδικά τη νεοφυή) σταδιακά εγκαταλείπεται, ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκινάει μια νέα προσπάθεια, η οποία θα στεγαστεί στο… παραδοσιακό σημείο που στεγάζει τέτοια προγράμματα: Στον ημιόροφο του Πνευματικού Κέντρου.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Pit Stop από το INTERREG, μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί μια «θερμοκοιτίδα» για νέες, αλλά και παλιές, όπως φαίνεται τουλάχιστον από τις ανακοινώσεις, επιχειρήσεις, που θα φτιάξουν κάτι καινοτόμο με εφαρμογή στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το έργο παρουσίασε η αντιδήμαρχος Νατάσα Τύρου-Ούζα, σε μια από τις σπάνιες γενικά εμφανίσεις της (που έχουν αυξηθεί τελευταία), λέγοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι «να επωφεληθούν και να διευκολυνθούν στο ξεκίνημά τους νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, ώστε με την υποστήριξη του Δήμου να ωριμάσουν αντίστοιχες ιδέες οι οποίες θα μετουσιωθούν σε υπηρεσίες και προϊόντα».

Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι αυτό του Τεχνολογικού Πάρκου. Η συζήτηση γύρω από το αν οι θερμοκοιτίδες ευνοούν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα ή τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις είναι μεγάλη, στην επιστημονική βιβλιογραφία και συχνά, αντιθετική.

Η κα Τύρου-Ούζα πρόσθεσε επίσης ότι «το όραμα λοιπόν αυτής της δράσης είναι η ανάπτυξη και περαιτέρω προώθηση καινοτόμων ιδεών προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της ανάδειξης της επιχειρηματικής ταυτότητας της πόλης των Ιωαννίνων».

Οι «καινοτόμες ιδέες» στις οποίες αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος, δεν είναι κάτι πολύ καινούργιο. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να υπάγονται σε τομείς όπως η διαχείριση big data, υπηρεσίες «νέφους», γενικώς να είναι «smart», αλλά με προσανατολισμό στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σημειωτέον ότι στην αγορά, αυτό το κομμάτι καλύπτεται ήδη από εταιρίες που λειτουργούν ήδη. Το πρόγραμμα δεν τις αποκλείει, καθώς προβλέπει τη φιλοξενία και υφιστάμενων επιχειρήσεων που σκοπεύουν να αναπτύξουν νέα προϊόντα.

Η αίτηση συμμετοχής θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα αξιολογείται σε τέσσερις φάσεις, ώστε στο τέλος, να επιλεγούν δύο ιδέες (συν 2 επιλαχούσες)

Ο τεχνικός σύμβουλος του έργου Κώστας Τολίδης είπε ότι «πρόκειται για πρωτοποριακό και καινοτόμο εγχείρημα καθώς μία θερμοκοιτίδα εκτός του οικονομικού ρόλου έχει και κοινωνικό χαρακτήρα δεδομένου ότι επιτρέπει σε μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα ή και κοινωνικές ομάδες να δημιουργήσουν επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση ή εξειδικευμένη επιχειρηματική υποστήριξη».

Οι παροχές θα είναι η δωρεάν χρήση υλικοτεχνικού εξοπλισμού και υποδομής (γραφεία, υπολογιστές, internet/τηλεφωνία) και οι δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης για την ωρίμανση της ιδέας με τελικό στόχο την ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου.

Όπως είπε ο κ. Τολίδης την επόμενη βδομάδα θα δημοσιευθεί ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία θα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back