Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

2,5 εκατ. ευρώ για το καλλιτεχνικό πάρκο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2017, 16:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο χώρος των πρώην στρατιωτικών φυλακών αποτελεί έναν από τους «κρυφούς» εν δυνάμει δημόσιους χώρους της πόλης, και μάλιστα στο παραλίμνιο μέτωπο. Μια έκταση 22 στρεμμάτων «χαμένη» μέσα στην πυκνή βλάστηση και στη χρόνια εγκατάλειψη. Η αξιοποίηση της έκτασης αυτής αποτελεί έναν από τους στόχους της δημοτικής αρχής στο πλαίσιο του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο χώρος των πρώην στρατιωτικών φυλακών, ανάμεσα στο ΚΕΠΑΒΙ και στο ξενοδοχείο Du Lac, πέρασε στα χέρια του Δήμου μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών. Μέχρι τότε, ο χώρος ανήκε στο Δημόσιο. 

Λίγους μήνες μετά, έρχεται και η έγκριση χρηματοδότησης 2,5 εκατ. ευρώ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», στο οποίο ο Δήμος είχε υποβάλλει αίτημα τον περασμένο Αύγουστο. Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ενώ ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας ανέλαβε να παρουσιάσει τις περισσότερες λεπτομέρειες.

Καταρχάς, το έργο με τον επίσημο τίτλο «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» δεν είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί. Ο δήμος Ιωαννιτών πρέπει να έχει έτοιμες μέσα σε 18 μήνες τις μελέτες ωρίμανσης του έργου, για να μη χάσει τη χρηματοδότηση. Ο κ. Μανταλόβας διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα. Το πρώτο βήμα, πάντως, θα είναι η προκήρυξη διεθνούς, ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, μέσα από τον οποίο θα προκύψει και η αρχιτεκτονική μελέτη. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου, ο χώρος των πρώην στρατιωτικών φυλακών, όπου υπάρχουν και κτίρια, θα μετατραπεί σε ένα εναλλακτικό καλλιτεχνικό πάρκο με ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων, με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες, με εκθετήρια τοπικών προϊόντων, με υπαίθριο σινεμά, με χώρους αναψυχής και αθλητισμού κ.λπ.

«Δεν αρκεί να παραχωρείται ένας χώρος, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και ένα σχέδιο αξιοποίησης. Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η πρότασή μας έτυχε της ανάλογης χρηματοδότησης» τόνισε ο κ. Μανταλόβας, υπενθυμίζοντας και την τουριστική διάσταση των παρεμβάσεων στο παραλίμνιο μέτωπο. «Θέλουμε να φέρουμε τους επισκέπτες όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λίμνη» υπογράμμισε. 

Η απόφαση της παραχώρησης της έκτασης έχει γίνει με τον όρο ότι ο Δήμος θα πρέπει να υλοποιήσει το σχέδιο αξιοποίησης της παραλίμνιας αυτής περιοχής μέσα σε μια πενταετία, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει επίσης ότι «στην παραχωρούμενη έκταση θα υλοποιηθούν αποκλειστικά κοινόχρηστες, κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα λειτουργίες και δεν θα αλλοιωθεί η κατά προορισμό χρήση της έκτασης, ως περιοχή Natura».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back