Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

24η μέρα: Στασιμότητα και θύματα…

Εικόνα του άρθρου 24η μέρα: Στασιμότητα και θύματα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2022, 10:39
ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ κάθε μέρα αυξάνονται τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, με κύριο πεδίο συγκρούσεων τη Μαριούπολη, οι ειδήσεις από τις διαπραγματεύσεις είναι και αυτές αντιφατικές.

Βράδυ Παρασεκυής ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

Η ανάρτηση στο twitter έγινε σε απάντηση ουσιαστικά των ειδήσεων από τη ρωσική πλευρά, που ανέφερε χτες ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται περισσότερο για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα το πρωί να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, απειλώντας τη Ρωσία ότι «θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο».

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων


Η κατάσταση είναι στάσιμη σε αυτό το επίπεδο, όσο στάσιμη είναι και στο πεδίο των μαχών, με τους Ουκρανούς να αμύνονται σθεναρά και τους Ρώσους να σφυροκοπούν ακόμα και πολιτικές θέσεις, όπως προκύπτει από τις ειδήσεις-που πάντα, σε έναν πόλεμο, είναι υπό αμφισβήτηση.

 Στη Μαριούπολη, η καθημερινότητα των κατοίκων είναι μια συνεχής προσπάθεια να γλιτώσουν από τις βόμβες και να επιβιώσουν στα χαλάσματα.

Πτώματα που δεν έχουν ακόμα περισυλλεχθεί, τυλιγμένα σε κουβέρτες, παλτά, οποιαδήποτε είδος καλύμματος, κείτονται σε ακάλυπτους χώρους που έχουν καθαριστεί από τα χαλάσματα. Οι νεκροί συχνά θάβονται σε ομαδικούς τάφους.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη στρατηγική πόλη-λιμάνι στη Θάλασσα του Αζόφ για πάνω από δύο εβδομάδες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε χθες ότι δυνάμεις του «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη και ότι εχθροπραξίες διεξάγονταν στο κέντρο της πόλης.

Αξιωματούχοι στη Μαριούπολη λένε ότι 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέσκ Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε χθες ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες, πολλοί πεζή ή με κομβόι ΙΧ αυτοκινήτων τις σπάνιες στιγμές που σταματούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

Χτες, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε απόψε για μία ακόμη φορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματα της εισβολής του» από την Ουκρανία, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, «η οποία αντιστέκεται τόσο γενναία στην επίθεση».

Ο δε έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χτες ότι η Ελλάδα θα ξαναφτιάξει το νοσοκομείο στη Μαριούπολη, που βομβάρδισαν οι Ρώσοι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3