Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

242.000 ευρώ από το «ηλεκτροφόρο» σκάνδαλο

Εικόνα του άρθρου 242.000 ευρώ από το «ηλεκτροφόρο» σκάνδαλο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2017, 16:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν μία από τις υποθέσεις που «έσκασαν» όταν η Ελλάδα άρχισε να μπαίνει στην εποχή των μνημονίων κι αφού είχε προηγηθεί εν έτει 2007 η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δύο ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, η Energa και η Hellas Power εισέπρατταν κανονικά ως εναλλακτικοί πάροχοι τα τέλη (δημοτικά τέλη, τέλος ακίνητης περιουσίας κ.λπ.) από τους πελάτες τους, χωρίς όμως αυτά να τα καταβάλλουν στη συνέχεια στους δικαιούχους: στο Δημόσιο και στους δήμους, όπως γινόταν με τη ΔΕΗ. Αντιθέτως, τα έστελναν σε τράπεζες του εξωτερικού. Η όλη υπόθεση ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατ. ευρώ περίπου.

Εκ των πραγμάτων, ένα από τα θύματα της υπόθεσης αυτής ήταν και ο δήμος Ιωαννιτών στον οποίο δεν αποδόθηκαν τα δημοτικά τέλη. Πρόκειται για ένα ποσό 241.861 ευρώ, το οποίο ο Δήμος περιμένει να λάβει, μετά την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Μια δίκη που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και στην οποία ο Δήμος έκανε παράσταση για να προασπίσει τα συμφέροντά του. Το Τριμελές Εφετείο έκρινε ένοχους για υπεξαίρεση και «ξέπλυμα» (κατά περίπτωση) τους 11 από τους 19 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των εταιριών Άρης Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Αχιλλέας Φλώρος, Νικόλαος Δεκόλης και Στέφανος Σιαφάκας -όλοι τους με καταγωγή από τα Γιάννενα. Με την απόφαση του δικαστηρίου, επίσης, δόθηκε η διαταγή παρακατάθεσης των δεσμευμένων και δημευθέντων χρηματικών ποσών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σε ό,τι αφορά τον δήμο Ιωαννιτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του τελευταίου, διατάχθηκε η απόδοση του χρηματικού ποσού των 145.083,77 ευρώ (Energa) και του χρηματικού ποσού  των 96.777,68 ευρώ (Hellas Power) -και συνολικά του χρηματικού ποσού των 241.861,45 ευρώ, που αφορούσε σε αποδοτέα δημοτικά τέλη καθαριότητας, στο φόρο ηλεκτροδοτουμένων χώρων και στο τέλος ακινήτου περιουσίας.

Η δικαστική απόφαση υπάρχει, πρέπει όμως να ακολουθήσει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό της διαδικασίας απόδοσης των χρημάτων. Γι’ αυτό, ο Δήμος ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης να επισπεύσει τις διαδικασίες, για να γίνει δυνατή η είσπραξη του ποσού. Το ποσό μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ θα παραμένει δεσμευμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Για τον δήμο Ιωαννιτών η υπόθεση Energa-Hellas Power δεν έχει κλείσει όμως ακόμη. Στην ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή γνωστοποιεί την πρόθεσή της να στραφεί με αγωγή κατά των εταιριών για λόγους ηθικής βλάβης αλλά και για περαιτέρω αποζημίωση (τόκοι, προαυξήσεις, δικαστικά έξοδα κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back