Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

1984-2023: Πώς ήταν και πώς είναι τα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου 1984-2023: Πώς ήταν και πώς είναι τα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2023, 21:48
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Πόσο άλλαξαν τα Γιάννενα, την τελευταία τεσσαρακονταετία; Η απάντηση, για όσους-ες έζησαν αυτά τα χρόνια μπορεί να σημαίνει μια πιο ήπια απάντηση, καθώς η αλλαγή είναι λιγότερο ορατή όταν τη ζεις.

Για έναν επισκέπτη του τότε και του σήμερα όμως, η αλλαγή είναι δραματική και πολύ μεγάλη. Δεν είναι μόνο οι αστικές «μεταλλάξεις» και εξελίξεις, σε υποδομές, τύπους ανάπλασης, δρόμους, αλλά και έκταση της πόλης.

Είναι και η… κάτοψή της.

Αν δείτε τα Γιάννενα στο timelapse του Google Earth που παρακολουθεί εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες την επιφάνεια του πλανήτη, θα διαπιστώσετε όλες τις αλλαγές, από τις δορυφορικές εικόνες.

Το πέρασμα αυτών των 40 χρόνων από τα Γιάννενα είναι απόλυτα ορατό, στην ακολουθία των φωτογραφιών που διαθέτει το Google Earth. Οι δε αλλαγές, επίσης.

Δείτε για παράδειγμα τα αστικά όρια στην περιοχή των παλιών Δήμων Παμβώτιδας και Ανατολής και συγκρίνετέ τα με τα σημερινά (στο πλαίσιο του Δήμου Ιωαννιτών, πια).

Επίσης, αντικατοπτρίζονται αλλαγές όπως η διάνοιξη των δρόμων γύρω από την πόλη, η αλλαγή σε σημεία όπως η παλιά χωματερή στη Δουρούτη, η σταδιακή ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης, τοπ πόσο κοντά έχει φτάσει η πόλη στο παραλίμνιο μέτωπο του Κατσικά, αλλά και πόσο πολύ αναπτύχθηκαν τα επίνεια: η Ελεούσα για παράδειγμα, ερημιά της Εξοχής το 1984 στην αστική ανάπτυξη του 2023 κ.α.

Μπορείτε να δείτε όλη την «ιστορία» της αλλαγής της πόλης εδώ- μόλις «φορτώσει» η σελίδα, σταματήστε την απομεγέθυνση.

Εδώ είναι και μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες. Όσο η τεχνολογία της φωτογράφησης αναπτύσσεται, τόσο πιο αναλυτική και καθαρή είναι η κάτοψη της πόλης.

1984

1994

2003

2013

2023

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back