ΕΛΛΑΔΑ

153 «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Εικόνα του άρθρου 153 «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2019, 17:43
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερψηφίστηκε με 153 ψήφους «υπέρ» η Συμφωνία των Πρεσπών. «Kατά» της Συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσαν 146 βουλευτές ((ΝΔ, ΧΑ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ανεξάρτητοι) και ένας «παρών».

Τη συμφωνία υπερψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ «όχι» ψήφισαν οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης (μετέχει στην κυβέρνηση). Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης καταψήφισε, αναρτώντας πανό την ώρα της ψηφοφορίας.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ο οποίος κληθείς να ψηφίσει, είπε «όχι στην προδοσία». Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κάλεσε τον Μπαρμπαρούση να ψηφίσει εκ νέου «ναι, όχι ή παρών», τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η ψήφος θα ακυρωθεί. Βουλευτές της Χρυσής Αυγής αντέδρασαν φωνάζοντας συνθήματα, με τον κ. Μπαρμπαρούση τελικώς να ψηφίζει «όχι».

Η διαδικασία συζήτησης της Συνθήκης διήρκησε τρεις ημέρες στην Ολομέλεια και δύο στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές οι οποίοι είχαν εγγραφεί εξ αρχής στον κατάλογο των ομιλητών. 

Όπως ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια διήρκησε 38,5 ώρες και μίλησαν 200 βουλευτές συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αρχηγών, των εισηγητών, ειδικών αγορητών κ.λπ.


Συγχαρητήρια Τουσκ

Συγχαρητήριο μήνυμα στις δύο γλώσσες και στα αγγλικά απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο» έγραψε στα ελληνικά ο κ. Τουσκ στο Twitter.

«Χαιρετίζω την ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που μόλις ελήφθη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης» αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο κ. Μοσκοβισί.

Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back