Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Οι Πρέσπες, ο στρατός, ο παράδεισος: χωράνε όλα αυτά σε ένα βιβλίο;

Εικόνα του άρθρου Οι Πρέσπες, ο στρατός, ο παράδεισος: χωράνε όλα αυτά σε ένα βιβλίο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2016, 08:20
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Χρήστος Μπαρμπαγιαννίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Κτήνη στον παράδεισο» μιλάει για την ιστορία και αυτά που έρχονται πίσω από αυτήν

Ποια είναι λοιπόν η υπόθεση; Είναι αυτό που λέμε «ιστορίες από το στρατό»;

Ο Λουκάς Λάσκαρης, περιβαλλοντολόγος με ειδικότητα στην πανίδα, στις αρχές του αιώνα μας επαναπατρίζεται μετά τις σπουδές του στις Η.Π.Α και, θέλοντας να ξεφύγει από μια άσχημη σχέση, κατατάσσεται στον στρατό. Ως δεκανέας, τέσσερις μήνες πριν απολυθεί, τοποθετείται στο συνοριακό φυλάκιο Βροντερού Πρεσπών, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκεί θα γνωρίσει τον χωρικό Αναστάση, μια εμβληματική και πατρική φιγούρα, που θα του διδάξει πόση μεγάλη σοφία είναι η απλότητα της ζωής. Η Αριάδνη θα αποδειχτεί ο έρωτας της ζωής του και κάποιοι απ’ τους συναδέλφους τους θα δεθούν με ισχυρά φιλικά δεσμά μαζί του. Ωστόσο τα πράγματα, δεν θα αποδειχτούν τόσο ρόδινα και ειδυλλιακά. Οι φήμες για παράνομες δραστηριότητες στη δυσπρόσιτη συνοριακή γραμμή και ο θρύλος μιας τρομερής αγέλης λύκων, θα οδηγήσουν τον ήρωα, μέσα από ένα εσωτερικό ταξίδι, να επαναπροσδιορίσει τη θέση του απέναντι στη φύση αλλά και απέναντι στο ίδιο του το είδος. Για να απαντήσω λοιπόν ευθέως, δεν έχουμε να κάνουμε με τις κλασικές ιστορίες του στρατού! Στις Πρέσπες αν δεν είσαι ντόπιος, για να μείνεις τόσους μήνες θα είσαι στρατιώτης. Γι’ αυτό επέλεξα ο ήρωας μου να είναι οπλίτης.

Πόσο καιρό πήρε να γραφτεί το βιβλίο;

Το βιβλίο γράφτηκε μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κοντά στον ενάμιση χρόνο. Ήταν η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα και ήμουν αρκετά προσεχτικός και τελειομανής. Εξάλλου, δεν έγραφα επαγγελματικά και επομένως δεν είχα την πίεση κάποιων προθεσμιών. Επιπρόσθετα, διεξήγαγα μεγάλη έρευνα για τα θέματα που πραγματεύομαι στο βιβλίο, ίσως και να περπάτησα κάθε τετραγωνικό μέτρο του εθνικού δρυμού Πρεσπών, που παρόλο που είχα την εμπειρία της διαμονής από εκείνον τον πανέμορφο τόπο, έκρινα απαραίτητη την ενδελεχή επιτόπια έρευνα.

Ήταν δύσκολο να κυκλοφορήσει;

Οι εκδοτικοί είναι επιχειρήσεις και κινούνται με γνώμονα το κέρδος. Επομένως, αν δεν έχεις όνομα δύσκολο να εμπιστευτούν τη δουλειά σου. Έτσι, δυο – τρεις μεγάλοι εκδοτικοί, όταν τους το παρουσίασα, δεν έδειξαν ενδιαφέρον για το πόνημά μου και δεν προχώρησαν στην έκδοσή του. Αντίθετα, «μικρότερου βεληνεκούς» εκδοτικοί ενδιαφέρθηκαν έντονα και τελικά, έπειτα από κάποιες διεργασίες επέλεξα τον εκδοτικό οίκο Φυλάτου να κυκλοφορήσει το έργο μου. Ένα βιβλίο «ζει» όταν διαβάζεται και είμαι υπερήφανος που δόθηκε «ζωή» στο έργο μου.

Σε αυτή τη φάση, θα άλλαζες κάτι από τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιείς;

Δε νομίζω να άλλαζα κάτι συγκεκριμένο με δομική σημασία στο βιβλίο. Ξέρεις, εκατό φορές να διαβάσεις κάτι που έγραψες, εκατό φορές θα το αλλάξεις, μια πρόταση, μια φράση, ένα σημείο στίξης κάτι θα βρεθεί που θα σε ξενίσει. Νομίζω όμως πως τα εκφραστικά μέσα και στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο, είναι ικανά για να πλημμυρίσουν τον αναγνώστη με αμέτρητα ερεθίσματα και μια πληθώρα συναισθημάτων να γεννώνται από την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως αναγνώστες μου λένε κατ’ ιδίαν ή με μηνύματα που μου στέλνουν, ότι επισκέφτηκαν τις Πρέσπες, μόνο και μόνο επειδή διάβασαν το βιβλίο μου και ο καθένας μου αφηγείται τη δική του εμπειρία απ’ την επαφή του με εκείνον τον παραμυθένιο τόπο.

index

«Κτήνη στον παράδεισο»

Εκδόσεις «Φυλάτος»

Σελίδες: 502

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back