ΚΟΣΜΟΣ

122 έδρες στους σοσιαλιστές

Εικόνα του άρθρου 122 έδρες στους σοσιαλιστές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/04/2019, 03:12
ΚΟΣΜΟΣ

Με  καταμετρημένο το 91,48% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές της  Ισπανίας, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 122  έδρες, χωρίς να συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, ακολουθεί το συντηρητικό  Λαϊκό Κόμμα (PP) με 65 έδρες, οι Ciudadanos με 57 έδρες, οι Podemos με  42 έδρες, το ακροδεξιό Vox με 24 έδρες.

Στις εκλογές του 2016, το PSOE είχε συγκεντρώσει 85 έδρες.

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι σημερινές γενικές εκλογές στην Ισπανία  ενδέχεται να είναι οι χειρότερες στην εκλογική ιστορία για το  συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP). Το 2016, το PP, υπό την ηγεσία του Μαριάνο  Ραχόι, κέρδισε 137 έδρες.

Τις μισές έδρες του διατήρησε το Λαϊκό Κόμμα - Συνετρίβη σε Χώρα των Βάσκων και Καταλονία

Όπως γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς, τα αποτελέσματα δείχνουν μια μεγαλη  πτώση του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από 137 βουλευτές διατηρεί μόνο 67,  αν και ο σχηματισμός του Πάμπλο Κασάδο διατηρεί την ηγεσία των δυνάμεων  της Δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα πάντως δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων  και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.

ABC (ισπανική συντηρητική εφημερίδα): Το χειρότερο αποτέλεσμα για το Λαϊκό Κόμμα από το 1990

Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα ABC, το Λαϊκό Κόμμα καταγράφει το  χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990, σε γενικές εκλογές, με 67 βουλευτές. Η  κατάρρευση είναι θεαματική. Η ομάδα του Casado δεν περίμενε κάτι  τέτοιο. Η κατάρρευση πραγματοποιείται επίσης λιγότερο από ένα μήνα πριν  τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου,  προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι «Πολίτες» προηγούνται του Λαϊκού  Κόμματος και αναδεικνύονται σε δεύτερη δύναμη σε τουλάχιστον τρεις  περιοχές: Ανδαλουσία, Μαδρίτη και Αραγονία, σύμφωνα με το 63% των ψήφων.

Στο 75,41% το ποσοστό συμμετοχής, μεγαλύτερη κατά 9% σε σύγκριση με το 2016

Σε 75,41% ανήλθε το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της  28ης Απριλίου στην Ισπανία, ένα ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 9  ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016,  ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, AFP, El Pais, Guardian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3