ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζώντας στο δρόμο, στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ζώντας στο δρόμο, στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2018, 21:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πιλοτική έρευνα για τους αστέγους που έκαναν το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καταγράφει σημεία και άτομα και στα Γιάννενα. Συνολικά, στα Γιάννενα καταγράφηκαν τριάντα άτομα που ζούνε είτε στο δρόμο (12 από αυτά) είτε σε ενδιάμεση κατάσταση ή/και σε δομές (άλλα 18).

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε τον περασμένο Μάιο, οι άστεγοι που δέχθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση «πού θα μείνετε απόψε», απάντησαν όλοι «στην ύπαιθρο» στα Γιάννενα και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έμεναν για πρώτη φορά στο δρόμο.

Όλοι τους, νοίκιαζαν σπίτι πριν, κάνοντας τα Γιάννενα μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς στις υπόλοιπες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Ηράκλειο) οι απαντήσεις είναι ποικίλες. Είναι κυρίως άνδρες και όλοι τους είχαν ελληνική υπηκοότητα. Είναι επίσης διαφόρων ηλικιών.

Συνολικά, η έρευνα εντόπισε 1.645 άτομα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Τρίκαλα και Νέα Ιωνία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την «εθνική στρατηγική για τους άστεγους».

«Είναι ένα σύνολο μέτρων που επεξεργαζόμαστε εδώ και δύο χρόνια. Ταυτόχρονα-παράλληλα κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις που ασχολούνται με το θέμα. Το Υπουργείο Εργασίας και συναρμόδια Υπουργεία και ειδικά η διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  με τους Δήμους και τις Περιφέρειες- και ειδικά τις κοινωνικές υπηρεσίες,- νομικούς, πανεπιστημιακούς και διακεκριμένους γνώστες του πεδίου, τις υφιστάμενες δομές αστέγων, την ΗΔΙΚΑ που έχει σχεδιάσει το ψηφιακό εργαλείο του εθνικού μηχανισμού που τρέχει στα 240 Κέντρα Κοινότητας, στα 13 περιφερειακά παρατηρητήρια στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον ΟΠΕΚΑ και τέλος ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών» είπε μεταξύ άλλων η κα Φωτίου.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, προβλέπεται η δημιουργία ενός «μηχανισμού στέγασης» που θα στηριχθεί, σύμφωνα με την κα Φωτίου, με τη διασύνδεση των φορέων που ασχολούνται, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, τη δημιουργία μητρώου εθελοντών ανά Δήμο κ.α.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back