ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ζόραν Ζάεφ: «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας»

Εικόνα του άρθρου Ζόραν Ζάεφ: «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2018, 20:52
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στην ανάγκη στήριξης της συμφωνίας από την κοινή γνώμη και την αντιπολίτευση της χώρα του, τόσο για την αλλαγή ονόματος όσο και για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επικεντρώθηκε η ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Ως πρωθυπουργός, σας υπόσχομαι να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να φτάσουμε στα πρότυπα της ΕΕ. Γνωρίζουμε τις συστάσεις και αποτελούν προτεραιότητά μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δρόμο, αλλά η θερμή σας υποδοχή μας αποτελεί κίνητρο για μας για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», είπε στους ευρωβουλευτές ο Ζάεφ.

Παρουσιάζοντας ενώπιον του ΕΚ την κατάσταση στη χώρα του, ο Ζ. Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «για το λαό της Μακεδονίας» είναι μια «ιστορική στιγμή», διότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της πΓΔΜ απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιλώντας στη γλώσσα του. 

«Έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου, στο σπίτι όπου ανήκουμε, στο σπίτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και αισθάνομαι ευπρόσδεκτος», είπε. Τόνισε ότι ο λαός της χώρας του βρίσκεται μπροστά σε ένα «σημαντικό σταυροδρόμι» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα του έλαβε σημαντική ενθάρρυνση από Ευρωπαίους ηγέτες, Ευρωπαίους αξιωματούχους και μέλη του ΕΚ, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα Σκόπια για να εκφράσουν την υποστήριξή τους για το δημοψήφισμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018, αργότερα αυτό το φθινόπωρο. Ο εισηγητής για την ΠΓΔΜ, Ivo Vajgl (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία), χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία για το όνομα.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: ©European Union/Christian CREUTZ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back