Λυκ πίσω
ΒΟΥΛΗ

Ζημιές στα αμπέλια: Διαπίστωση των προφανών, χωρίς ουσία και λύση…

Εικόνα του άρθρου Ζημιές στα αμπέλια: Διαπίστωση των προφανών, χωρίς ουσία και λύση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2024, 13:50
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Μια απάντηση που στην ουσία της συνοψίζεται στο «και τι άλλο να κάνουμε», πήρε ο Γιάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, στην ερώτηση που κατέθεσε για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων του έτους 2023 και τις αποζημιώσεις που έλαβαν οι καλλιεργητές.

Το θέμα είναι ότι οι αμπελοκαλλιεργητές βρέθηκαν εντελώς απροστάτευτοι από τις ζημιές από περονόσπορο (που ενσκήπτει ως αποτέλεσμα καιρικών συνθηκών) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντάει ότι «δεν προβλέπεται» αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης παρέθεσε τα ποσά που έχουν διατεθεί, περιοριζόμενος να διευκρινίσει ότι «διαπιστώθηκαν στις αμπελοκαλλιέργειες και προσβολές από ασθένειες, ζημιά που δεν καλύπτεται ασφαλιστικά σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν αποζημιώνονται».

Ακριβώς όμως επειδή ο κρατικός ρόλος δεν είναι απλά διαχειριστικός και η παραγωγή σχεδόν καταστράφηκε, η προφανής διαπίστωση δεν είναι επαρκής…

Ο κ. Τσίμαρης έθεσε το θέμα δύο φορές (με αναφορά και ερώτηση) και στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι το υπουργείο απάντησε γενικόλογα και συμπληρώνει ότι, ενώ το υπουργείο γνωρίζει ότι «τόσο μεγάλη καταστροφή, όπως είναι οι ζημιές από περονόσπορο ως απόρροια των ζημιών από ακραίες καιρικές συνθήκες, μπορεί να αποζημιωθεί μετά από έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως επιλέγει να αφήσει τους παραγωγούς στη μοίρα τους».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3