Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Zaravina F: Υφαντής-Ζωιδάκης και πολυφωνικά σχήματα

Εικόνα του άρθρου Zaravina F: Υφαντής-Ζωιδάκης και πολυφωνικά σχήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2021, 19:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με τη συμμετοχή εννέα πολυφωνικών συγκροτημάτων από την Ελλάδα και την Αλβανία και δύο σπουδαίων καλλιτεχνών που εκπροσωπούν την ηπειρωτική και κρητική παράδοση διοργανώνεται από τον Δήμο Πωγωνίου Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ και Συνέδριο Polyphonia. Οι δράσεις θα γίνουν στις 6 και στις 9 Αυγούστου, στο πλαίσιο υλοποίησης έργου με χρηματοδότηση από το Interreg «Ελλάδα-Αλβανία».

Το συνέδριο Polyphonia θα γίνει στους Κουκλιούς, στις 6 Αυγούστου, στις 18:30. Θα γίνουν εισηγήσεις από τον Ηλ. Γκαρτζονίκα, τη Γ. Τέντα, τον Φ. Τράσια, την Έλ. Ζιάβρα και τον Κων. Λώλη. Θα ακολουθήσουν μουσικά δρώμενα από τον Σύλλογο Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, τους Lot Kurbeti, το Πολυφωνικό Σχήμα Αγνάντων Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, την Πολυφωνική Ομάδα Βλάχων Ιεροπηγής Καστοριάς, τα Δελβινιώτικα και τις Πλειάδες.

Στις 9 Αυγούστου, η δράση θα μεταφερθεί στη λίμνη Ζαραβίνα Δελβινακίου. Στις 19:45 θα ξεκινήσει το φεστιβάλ «Zaravina F» το οποίο επιστρέφει και φέρνει κοντά τις μουσικές των πολυφωνικών συγκροτημάτων του Δήμου Πωγωνίου και του Ομίλου «Σελλοί» Άνω Δρόπολης με τον Νίκο Ζωιδάκη και τον Δημήτρη Υφαντή.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στη σημασία του πολυφωνικού τραγουδιού. «Το πολυφωνικό τραγούδι είναι βασικό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας των πληθυσμών της παραμεθόριας Ηπείρου και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, η οποία είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου POLYPHONIA, Βησσαρίων Τζιόβας εκτίμησε ότι το έργο θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη. «Σκοπός των διήμερων εκδηλώσεων είναι η μύηση των νέων και η υπενθύμιση των μεγαλύτερων» επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού Θανάσης Βιλτανιώτης που απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους να παρακολουθήσουν τόσο το συνέδριο όσο και τις μουσικές εκδηλώσεις.

Τέλος, ο Δημήτρης Υφαντής μίλησε για την ανάγκη των Ηπειρωτών να στηρίξουν το πολυφωνικό τραγούδι και να το μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές. «Ελπίζουμε ο κόσμος να ανταποκριθεί ώστε να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κέντρο σε ένα περιβάλλον που θυμάται τα παλιά ακούσματα και ζει μέσα στους ήχους της φύσης» δήλωσε. Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Νίκου Ζωιδάκη είπε: «Ο Νίκος Ζωιδάκης αντιπροσωπεύει τη ζωντάνια της κρητικής μουσικής και θα είναι η πρώτη φορά που θα ακουστεί κρητική λύρα στην καρδιά του Πωγωνίου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back