ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Νέο χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό αυξάνει τις ανησυχίες

Εικόνα του άρθρου Ζαπορίζια: Νέο χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό αυξάνει τις ανησυχίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2024, 12:39
ΚΟΣΜΟΣ

Μια νέα επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια έχει αυξήσει τον κίνδυνο ενός «μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος», προειδοποίησε ο ατομικός παρατηρητής του ΟΗΕ.

Η Ρωσία δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση, από την οποία, όπως είπε, τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι. Η Ουκρανία αρνήθηκε την εμπλοκή της.

Ο γιγάντιος πυρηνικός σταθμός που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, με έξι αντιδραστήρες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τέτοιου είδους επιθέσεις.

Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Κυριακή ήταν «απερίσκεπτη» και «σημαντική κλιμάκωση των κινδύνων πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας» που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο.

Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Οι ρωσικές δυνάμεις το κατέλαβαν λίγο μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής τους τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε το κατέχουν.

Η εγκατάσταση σταμάτησε να παράγει ενέργεια το 2022, αλλά χρειάζεται συνεχή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την ψύξη ενός από τους αντιδραστήρες της, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση «θερμής διατήρησης», πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλήρως εκτός λειτουργίας.

Η εγκατεστημένη στη Ρωσία διοίκηση του εργοστασίου δήλωσε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν φυσιολογικά και ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ζημιές.

Ο ΙΑΕΑ δήλωσε ότι οι ζημιές δεν έθεσαν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια, αλλά προειδοποίησε ότι «πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό με πιθανότητα να υπονομεύσει [την] ακεραιότητα του συστήματος περιορισμού του αντιδραστήρα».

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία κατηγορούν τακτικά η μία την άλλη για βομβαρδισμό του εργοστασίου και κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος.

Με πληροφορίες από BBC. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back