Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Λαβρόφ: «Υπάρχει ελπίδα συμβιβασμού»

Εικόνα του άρθρου Σεργκέι Λαβρόφ: «Υπάρχει ελπίδα συμβιβασμού»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2022, 13:23
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δεν βλέπει κάποια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να λύσουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι ΗΠΑ έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών, αλλά «σήμερα δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο RBC.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού και η ουδετερότητα για την Ουκρανία εξετάζεται σοβαρά, δήλωσε επίσης ο Λαβρόφ.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους», είπε ο ίδιος. «Ωστόσο υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού. Το ουδέτερο καθεστώς συζητείται σοβαρά τώρα μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ο Λαβρόφ.

Η Ουκρανία έχει επίσης προβεί με επιφυλακτικό τρόπο σε θετικές ανακοινώσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Λέει ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί μέχρι τέλους τον πόλεμο, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί ρωσικά τελεσίγραφα.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, στα βασικά ζητήματα περιλαμβάνονται η ασφάλεια των πολιτών στην ανατολική Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.


Στη Μαριούπολη

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων «ανοιχτό» παραμένει το ερώτημα αν θα ανοίξει σήμερα «ανθρωπιστικός διάδρομος» στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση περισσότερων αμάχων από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο νοσοκομείου, το οποίο κατέλαβαν χθες, Τρίτη, στην Μαριούπολη και 400 μέλη του προσωπικού και ασθενείς κρατούνται όμηροι σε αυτό, σημείωσε η Βερεστσούκ σε σημερινό βίντεο με δηλώσεις της.

Τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ από θέσεις του πυροβολικού στο έδαφος του νοσοκομείου, υπογράμμισε.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων «σε διάφορες επιχειρησιακές περιοχές», ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα με μήνυμά του στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Αυτό αλλάζει ριζικά τη διάταξη των πλευρών», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.


Στη Ζαπορίζια

Στο μεταξύ η πόλη Ζαπορίζια, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από την ρωσική επίθεση και αποτελεί καταφύγιο των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Μαριούπολη, βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο, κυρίως ένας από τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Εγκαταστάσεις αμάχων της Ζαπορίζια βομβαρδίστηκαν για πρώτη φορά», ανακοίνωσε μέσω Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουκ.

«Ρουκέτες έπεσαν στη ζώνη του σταθμού Ζαπορίζια-2. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κανένας δεν σκοτώθηκε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι άλλη ρουκέτα έπεσε στον βοτανικό κήπο.

Η Ζαπορίζια είναι ο προορισμός του ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Μαριούπολης που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη τους.

Η πόλη αυτή βρίσκεται επίσης κοντά σε πυρηνικό σταθμό που βομβαρδίστηκε στις 4 Μαρτίου και έχει καταληφθεί έκτοτε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο πληθυσμός της Ζαπορίζια στερείται νερού και τροφής, έχοντας κρυφτεί σε καταφύγια για μέρες.

Ωστόσο, αν και υπήρξε μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, ελλείψει ρωσο-ουκρανικής κατάπαυσης του πυρός, η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη επιταχύνθηκαν χθες. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, περίπου 20.000 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα και 85 χιλιομέτρων από το προπύργιο των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται ακόμη στα χέρια του Κιέβου στην λεκάνη του Ντονμπάς, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η κατάληψη από την Μόσχα αυτής της πόλης-λιμάνι, με πληθυσμό πριν από τον πόλεμο 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη στην εισβολή στην Ουκρανία.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν από την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, οι οποίες έχουν ήδη καταλάβει τα λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, με τις δυνάμεις των αυτονομιστών και τις ρωσικές στο Ντονμπάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back