ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζαγόρι-UNESCO: Η ώρα των ευθυνών

Εικόνα του άρθρου Ζαγόρι-UNESCO: Η ώρα των ευθυνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2023, 16:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον Δεκέμβριο του 2024, το Ζαγόρι θα κληθεί να αποδείξει στην UNESCO ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις ένταξής του ως πολιτιστικού τοπίου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μέσα σε έναν χρόνο, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να κάνουν μια σειρά από πολλά βήματα.

Διαβάστε: Πώς το Ζαγόρι εντάχθηκε στην Unesco


Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήρθε σήμερα στα Γιάννενα και συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, με τον δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο και με υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη σύσκεψη, κύριο θέμα συζήτησης ήταν ο προγραμματισμός των επόμενων ενεργειών.

Η κα Μενδώνη, σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ μετά τη σύσκεψη, αναφέρθηκε σε κάποια επόμενα βήματα, τα οποία η ίδια τα προσδιόρισε ως εξής: η δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης, ανοιχτής και προσβάσιμης σε όλους, η εκδήλωση για την επίσημη ανακήρυξη της ένταξης του Ζαγορίου στην Unesco στις 24 Μαΐου και η δημιουργία ενός φορέα και ενός γραφείου. Το γραφείο αυτό αποφασίστηκε να φιλοξενηθεί στο κτίριο της Πασχαλείου Σχολής στο Καπέσοβο. Ο δήμαρχος κ. Σουκουβέλος είπε ότι το γραφείο θα το στελεχώσει με προσωπικό ο Δήμος Ζαγορίου (αν και δεν διευκρινίστηκε τι είδους προσωπικό χρειάζεται), ενώ πρόσθεσε ότι «το Ζαγόρι αλλάζει ρότα»…

Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης είπε με έμφαση ότι «δεν είμαστε μόνο για τους πανηγυρισμούς αλλά και για την πολλή δουλειά που απαιτείται».

Η κα Μενδώνη σημείωσε, τέλος, το εξής: «Ο Δήμος Ζαγορίου είναι ο πρώτος Δήμος στην επικράτεια που είναι ολόκληρος Unesco. Έχουμε σε τουλάχιστον 18 άλλους Δήμους μνημεία Unesco. Εδώ έχουμε όλο τον Δήμο Μνημείο Unesco. Και αυτό είναι τεράστια τιμή, τεράστια επιτυχία της χώρας, της Ηπείρου, αλλά είναι και πολύ μεγάλη ευθύνη για τον Δήμο και τον δήμαρχο που σήμερα εκπροσωπεί το σύνολο των οικισμών και των χωριών του Ζαγορίου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back