ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζαγόρι με σήμα Unesco, αλλά και «πολλή δουλειά»

Εικόνα του άρθρου Ζαγόρι με σήμα Unesco, αλλά και «πολλή δουλειά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2024, 23:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια λιτή τελετή, στην πλατεία της Βίτσας, έγινε σήμερα η απονομή του σήματος της Unesco στο Ζαγόρι που πριν από λίγους μήνες εγγράφηκε ως πολιτιστικό τοπίο στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εκδήλωση ήταν να γίνει χτες το απόγευμα παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά η έντονη βροχόπτωση οδήγησε σε αλλαγή σχεδίων, με τον πρωθυπουργό να αναχωρεί για Αθήνα.

Έτσι, η εκδήλωση της πινακίδας για την εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο της Unesco έγινε από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Lazare Eloundou Assomo, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του δημάρχου Ζαγορίου Γιώργου Σουκουβέλου και πολλών κατοίκων της περιοχής.

Στην τοποθέτησή της, η κα Μενδώνη θύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2019, στην πλατεία της Βίτσας, περί του εγχειρήματος ένταξης του Ζαγορίου στην Unesco, και ευχαρίστησε τους δεκάδες ανθρώπους που συνέβαλαν στην επίτευξη της εγγραφής.

Η υπουργός είπε και κάτι άλλο: «Το στρατηγικό σχέδιο είναι η αρχή της ουσιαστικής δουλειάς για το Ζαγόρι. Τώρα, αρχίζει η πολλή δουλειά και αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι. Πρέπει να εκπονήσουμε -και κυρίως να εφαρμόσουμε- ένα στρατηγικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η αυθεντικότητα του Ζαγορίου «δεν εξασφαλίζεται με τη μουσειακή προσέγγιση μιας ζωντανής περιοχής. Η αυθεντικότητα θα εξασφαλιστεί, από τη στιγμή, που οι άνθρωποι όχι, απλώς, θα θέλουν να μένουν στο Ζαγόρι, αλλά θα επιδιώκουν να γυρίσουν στο Ζαγόρι, να δουλέψουν, να ζήσουν αντλώντας από τις αρχές και τις αξίες, που το δημιούργησαν». Η υπουργός μίλησε και για την υποχρέωση της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης να εξασφαλίσει την απόλυτη προστασία «την οποία πρέπει να εξασφαλίζουμε εις το διηνεκές, για να διατηρηθούν αλώβητα τα ιδιαίτερα στοιχεία που έχει το Ζαγόρι»…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back