ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ζαγόρι, η UNESCO και ένα μάθημα ιστορίας από τον κ. Τασούλα

Εικόνα του άρθρου Το Ζαγόρι, η UNESCO και ένα μάθημα ιστορίας από τον κ. Τασούλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2023, 01:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ζαγόρι εγγράφηκε ως Πολιτιστικό Τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας διεκδικεί δάφνες.

Αφού δίνει συγχαρητήρια στο υπουργείο Πολιτισμού, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Δήμο Ζαγορίου και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, κάνει ένα μικρό μάθημα… ιστορίας που πάει πίσω στον χρόνο, στο 2014 («και τώρα λίγο ιστορία» όπως λέει ο ίδιος.

Τότε που ο ίδιος, λίγο πριν τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς, ως υπουργός Πολιτισμού, ανακοίνωσε ότι το Ζαγόρι θα αποτελέσει την επίσημη πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη, για πρώτη φορά, ενός ελληνικού πολιτιστικού τοπίου στον κατάλογο της UNESCO.

Σημειωτέον ότι επρόκειτο για μια προεκλογική περίοδο, καθώς τον Γενάρη του 2015 έγιναν εθνικές εκλογές.

Στη συνέχεια ο κ. Τασούλας αναφέρει ότι οι διαδικασίες πάγωσαν λόγω των ηγεσιών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μέχρι που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη στήριξη του όλου εγχειρήματος από τη Βίτσα, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής παραθέτει τη δήλωση που είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2014, για να αναδείξει τη σημασία της εγγραφής του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO: «Η ένταξη στον Κατάλογο της UNESCO συνεπάγεται για έναν τόπο παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση. Επιπλέον, δίχως να προϋποθέτει άλλες υποχρεώσεις, καθιστά απαραίτητη την εγρήγορση και τη φροντίδα για τη διατήρηση ακριβώς των χαρακτηριστικών που θα έχουν συμβάλει στη διάκριση αυτή. Τέτοια, εξάλλου, μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση: η προβολή της ποιότητας. Το Ζαγόρι διαθέτει ποιότητα και την αναδεικνύει».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
"Επιπλέον, δίχως να προϋποθέτει άλλες υποχρεώσεις, καθιστά απαραίτητη την εγρήγορση και τη φροντίδα για τη διατήρηση ακριβώς των χαρακτηριστικών που θα έχουν συμβάλει στη διάκριση αυτή." Γκουχ γκουχ... Με έπιασε ο Λαιμός μου..
ΑΡΑΧΘΟΣ
ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ .... ΓΕΡΟΝΤΑ ..?????? ΚΑΝΤΟ ΛΙΑΝΑ ...
Lavadin
Φυσικά και η ένταξη συνεπάγεται υποχρεώσεις, σχέδιο δρασης, παρακολούθηση και αποτελέσματα. Η ένταξη άλλωστε αφορά εν προκειμένω στο τοπίο. Η τουριστική διάσταση είναι ίσως παρεπόμενη αλλά χωρίς να αφορά τον πυρήνα της ένταξης. Αλλωστε δεν είναι ο ογκος του τουρισμού που λείπει απο τα Ζαγοροχώρια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back