Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ζ. Ζάεφ: Στήριξη στη Βουλή ή πρόωρες εκλογές

Εικόνα του άρθρου Ζ. Ζάεφ: Στήριξη στη Βουλή ή πρόωρες εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2018, 00:44
ΚΟΣΜΟΣ

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 20% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,03% και υπέρ του ΟΧΙ το 6%.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», είπε ο Ζάεφ, ενώ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη μικρή συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

O επικεφαλής του του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου VMRO σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «ανεπιτυχές» το δημοψήφισμα. «Ο Ζάεφ και οι πολιτικές του ηττήθηκαν. Ο αριθμός των πολιτών που απείχε ή ψήφισε κατά του είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που είναι υπέρ».

Οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για την Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισαν στις 20.00 ώρα Ελλάδας, με το ποσοστό συμμετοχής, ωστόσο, να παραμένει χαμηλό. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, μισή ώρα πριν το τέλος της ψηφοφορίας το ποσοστό συμμετοχής ήταν 34,74%, 623.147 ψήφοι.

Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ απαιτεί μίνιμουμ συμμετοχής 50% για να καταστεί το δημοψήφισμα δεσμευτικό. H κυβέρνηση Ζάεφ πάντως έχει ήδη δηλώσει ότι το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews. Φωτογραφία: EPA/GEORGI LICOVSKI

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αφού σημειώνει ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα αντιφατικό. 

«Μεγάλη υπεροχή του ‘Ναι’, χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», συνεχίζει «θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back