ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπουργείο για Λίμνη: «Tυπική η διαδικασία»

Εικόνα του άρθρου Υπουργείο για Λίμνη: «Tυπική η διαδικασία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2019, 00:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πολιτική βούλησή του να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) Λίμνης Ιωαννίνων επαναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με ανακοίνωσή της, η ηγεσία του υπουργείου έρχεται να απαντήσει επί της ουσίας σε όσους την κατήγγειλαν σε τοπικό επίπεδο (κυρίως υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΙΝΑΛ και η δημοτική αρχή Ιωαννίνων) ότι σπεύδει να κλείσει προεκλογικά το όλο θέμα και ότι δεν δίνει επαρκή χρόνο για τις γνωμοδοτήσεις. «Το Π.Δ. είναι πλέον έτοιμο να κατατεθεί στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας). Η μόνη εκκρεμότητα είναι η, βάσει του νόμου 3937/2011, γνωμοδότηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Επιτροπής ‘Φύση’ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το διαβιβαστικό δεν τίθεται προς γνωμοδότηση, αλλά απλά κοινοποιείται στους υπόλοιπους φορείς. Δεδομένου ότι υπήρξε όλη αυτή η μακρά περίοδος κατάθεσης σχολίων -τόσο μέσω της δημόσιας διαβούλευσης όσο και της ημερίδας- δεν απαιτείται περισσότερος χρόνος για μία καθαρά τυπική διαδικασία» τονίζει. Το υπουργείο υποστηρίζει δηλαδή ότι το έγγραφο που έφτασε σε φορείς τις τελευταίες μέρες, έχει μόνο τον ρόλο της κοινοποίησης.

Στην ανακοίνωσή του, κάνει και μια μικρή αναδρομή στην όλη υπόθεση, θυμίζοντας ότι πριν από πέντε χρόνια το υπουργείο βρήκε διάφορες εκδοχές του σχεδίου Π.Δ. για την Παμβώτιδα, χωρίς να έχει κινηθεί καμία διαδικασία  θεσμοθέτησης. Αργότερα ήρθε και η καταγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελλιπή προστασία της λίμνης μέσω της διαδικασίας EU Pilot. «Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναλήφθηκε μια δύσκολη και πολύπλοκη πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο Π.Δ. με σεβασμό σε όλες τις διαφοροποιήσεις και τις παρατηρήσεις των πολλαπλών εκδοχών του, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που είχε εκπονηθεί στην περιοχή» αναφέρει. Προσθέτει δε ότι αυτή η πρωτοβουλία πάρθηκε ενώ ξεκίνησε παράλληλα η διαδικασία για την εκπόνηση νέων Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Κι αυτό επειδή «το υπουργείο αντιλαμβάνεται και περιβαλλοντικά αλλά και πολιτικά τη μεγάλη σημασία προστασίας της λίμνης άμεσα». Επαναλαμβάνει δε ότι αργότερα αν προκύψουν νέα δεδομένα (από τη νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη), τότε θα υπάρξει επικαιροποίηση του σχεδιασμού προστασίας. «Όμως μέχρι τότε η λίμνη πρέπει να προστατευτεί» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι η σύνταξη του Π.Δ. είχε ως αποτέλεσμα και το κλείσιμο της υπόθεσης EU Pilot. Eίναι προφανές ότι η καταγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδήγησε σε επίσπευση της όλης διαδικασίας, πριν αυτή καταλήξει σε πρόστιμα.

Όσον αφορά την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το σχέδιο Π.Δ., το υπουργείο παραπέμπει τόσο στο χρονικό διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης όσο και στην ημερίδα που έγινε στα Γιάννενα τον Μάρτιο. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι πολλές παρατηρήσεις φορέων και πολιτών ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο του σχεδίου Π.Δ. Ενδεικτικά, παρατηρήσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, η «Ένωση Αγροτών», η Κυνηγετική Ομοσπονδία, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες. Ειδική μνεία γίνεται και στο αίτημα κατοίκων της περιοχής Μαβίλη-Μάτσικα-Λιμνοπούλας για εκπόνηση ειδικής μελέτης των προβλεπομένων στην πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία, ένα αίτημα που κι αυτό υιοθετήθηκε. Σημειώνει ακόμη ότι παρατηρήσεις για τις αλλαγές στη ζωνοποίηση της υπό προστασία περιοχής, θα ληφθούν  υπόψη κατά τη διάρκεια εκπόνησης της νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, όπως και κάποια άλλα ζητήματα θα υιοθετηθούν στο Σχέδιο Διαχείρισης «καθώς οι περιορισμοί σε χρονικό και πρακτικό επίπεδο δεν επέτρεπαν την υιοθέτησή τους επί του παρόντος».

Χαρακτηριστικός είναι τέλος ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο κλείνει την παρέμβαση-απάντησή του: «Αν κοινός τόπος είναι ότι η προτεραιότητα εδώ και καιρό ήταν η έκδοση του συγκεκριμένου Π.Δ. προκειμένου να προστατευθεί η λίμνη Παμβώτιδα και με δεδομένο ότι ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις, παρατηρήσεις, ενστάσεις των τοπικών φορέων και των πολιτών, προς τι αυτή η εναντίωση στην ολοκλήρωσή του;».


* Η φωτογραφία είναι του Θύμιου Μάντζιου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back