Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Υποχρεωτικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Εικόνα του άρθρου Υποχρεωτικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2017, 16:55
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σε έλεγχο με τη χρήση βάσεων δεδομένων θα υπόκεινται όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ, βάσει του νέου κανονισμού που υπερψήφισε (469 ψήφους υπέρ, 120 κατά και 42 αποχές) το ΕΚ σήμερα Πέμπτη.

Ο νέος κανονισμός που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2015 θα τροποποιήσει τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν (SBC). Βάσει των διατάξεών του τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα πρόσωπα που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τη χρήση βάσεων δεδομένων που αφορούν τα απολεσθέντα και κλαπέντα έγγραφα, το σύστημα πληροφοριών του Σένγκεν και άλλων σχετικών βάσεων δεδομένων της ΕΕ. Οι έλεγχοι θα είναι υποχρεωτικοί σε όλα τα εναέρια, θαλάσσια και χερσαία σύνορα, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο προσώπων.

Ο νέος κανονισμός αποτελεί ένα μέτρο αντιμετώπισης των τρομοκρατικών απειλών στην Ευρώπη, σε συνέχεια και των πρόσφατων επιθέσεων στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο καθώς και ένα μέσο για την αντιμετώπιση του φαινομένου  των «ξένων μαχητών» που εγκαταλείπουν την ΕΕ για να ενταχθούν σε τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

 

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Σε περιπτώσεις όπου οι συστηματικοί αυτοί έλεγχοι προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στη διέλευση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, θα δίνεται η δυνατότητα στις χώρες της ΕΕ να διενεργούν μόνο «στοχευμένους» ελέγχους, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση κινδύνων έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια.

 Ο «στοχευμένος» έλεγχος θα αποτελείται από έναν τουλάχιστον συνήθη έλεγχο για τη διαπίστωση της εγκυρότητας του ταξιδιωτικού εγγράφου και την εξακρίβωση της ταυτότητας του ταξιδιώτη.


ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Επίσης το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Η νέα οδηγία, που ενέκρινε το ΕΚ με 498 ψήφους υπέρ, 114 κατά και 29 αποχές, θα επικαιροποιήσει τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες-πλαίσιο για τα εγκλήματα τρομοκρατίας και θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής τους ώστε να συμπεριλάβει τις νέες, αναδυόμενες απειλές.

Το κείμενο της οδηγίας είχε ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το Νοέμβριο του 2016.

Η διευρυμένη λίστα με τις προπαρασκευαστικές πράξεις που θα ποινικοποιηθούν περιλαμβάνει τα εξής:

  • ταξίδια στο εξωτερικό για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα και κατόπιν επιστροφή στην ΕΕ με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης
  • στρατολόγηση τρομοκρατών
  • λήψη εκπαίδευσης ή παροχή εκπαίδευσης σχετιζόμενης με την εκτέλεση τρομοκρατικών πράξεων
  • συνδρομή, συνεργία ή απόπειρα πραγματοποίησης μιας τρομοκρατικής επίθεσης
  • δημόσια υποκίνηση ή εξύμνηση τρομοκρατικών πράξεων
  • χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων


ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Η νέα οδηγία περιλαμβάνει διατάξεις για τη διασφάλιση της παροχής άμεσης βοήθειας προς τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων μετά από μία επίθεση. 

Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να  εξασφαλίσουν την ύπαρξη υπηρεσιών που θα βοηθούν τις οικογένειες των θυμάτων να μάθουν σε ποιο νοσοκομείο βρίσκεται ο συγγενής τους, και θα βοηθούν τα θύματα να επιστρέψουν στις χώρες διαμονής τους. Η βοήθεια θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την παροχή ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης καθώς και νομικών συμβουλών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back