ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Υποψήφιοι-ες, τι λέτε για την πανεπιστημιακή αστυνομία;»

Εικόνα του άρθρου «Υποψήφιοι-ες, τι λέτε για την πανεπιστημιακή αστυνομία;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2022, 19:56
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 Ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μετάβασης στο νέο πανεπιστημιακό καθεστώς, με την κατάργηση, στην πράξη, των πρυτανικών αρχών και την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης, ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θέτει μια πολύ σοβαρή ερώτηση στους υποψήφιους-ες για τις θέσεις.

Με μια ανακοίνωση του διοικητικού συλλόγου, ο σύλλογος ΔΕΠ ζητάει από τους υποψήφιους-ες στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (τα εσωτερικά μέλη δηλαδή) να πάρουν θέση δημόσια για το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τα γεγονότα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο σύλλογος στην ανακοίνωση αναφέρει, σχετικά με την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ στα ιδρύματα, ότι «με βασικό εργαλείο τη στρέβλωση της πραγματικότητας και σύμμαχο  μεγάλο μέρος των ΜΜΕ εντυπώνεται στη συνείδηση της κοινής γνώμης πως στα πανεπιστήμια επικρατεί μια δήθεν γενικευμένη ανομία και παραβατικότητα. Όμως, ο πραγματικός σκοπός της μόνιμης εγκατάστασης της αστυνομίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι η ακύρωση της ιστορικής κατάκτησης αλλά και της συνταγματικής συνθήκης πως οι κανόνες της ακαδημαϊκής ζωής εντός των Πανεπιστημίων καθορίζονται μόνο από την ίδια τη ακαδημαϊκή κοινότητα».

Προσθέτει επίσης ότι «η αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων και η καταστολή των ακαδημαϊκών ελευθεριών έρχεται παράλληλα με την αποκαθήλωση κάθε έννοιας δημοκρατίας από τον νέο νόμο επιδεικνύοντας πανηγυρικά τη νίκη της κρατικής βίας απέναντι στην ελευθερία» και ξεκαθαρίζει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας δεν είναι χώροι ανομίας και παραβατικότητας όπως συστηματικά επιχειρείται να παρουσιαστούν, καθώς και ότι, «παρά τις τραγικές ελλείψεις σε επαρκή χρηματοδότηση, σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικού, σε ενίσχυση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, σήμερα στα πανεπιστήμια επιτελείται εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου».

Τέλος, καταδικάζει την παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια και τονίζει: «Τα πανεπιστήμια δεν έχουν την ανάγκη από χωροφύλακες. Έχουν ανάγκη από νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης, γενναίας χρηματοδότησης, ενίσχυση και εκσυγχρονισμού των υποδομών για φοιτητική μέριμνα, διδασκαλία και έρευνα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back