ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογραφές για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Εικόνα του άρθρου Υπογραφές για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2017, 18:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφησαν σήμερα το πρωί οι τρεις συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και των ΕΛ.ΠΕ  και Energean Oil & Gas για την παραχώρηση των χερσαίων περιοχών Άρτα-Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Ο Γιώργος Σταθάκης και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης υπέγραψαν τη σύμβαση για την παραχώρηση των περιοχών Άρτα-Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, ενώ ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης με τον πρόεδρο της Energean, Μαθιό Ρήγα, για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης όλες οι συμβάσεις θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή, θα ακολουθήσει (μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο) η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του μπλοκ 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ - Total και Edison και του μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) στα ΕΛΠΕ.

«Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα, με την οποία ολοκληρώνεται μία μακρά διαδικασία δυόμισι ετών. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τους εγχώριους ορυκτούς πόρους, πάντοτε με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία» σημείωσε ο κ. Σταθάκης. 

Το ΥΠΕΝ προχωρά στη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Κύπρος. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταβληθεί προσπάθεια να περιορισθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων. 

Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου συγκαταλέγονται, η οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ Α.Ε., καθώς και η συμπλήρωση της νομοθεσίας  για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

«Πρώτο μας καθήκον να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταγράψουμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον, και αν υπάρξουν αξιοποιήσιμα ευρήματα, να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους» ανέφερε ο κ. Στεργιούλης.

Την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των ερευνών εξέφρασε ο πρόεδρος της Energean Μαθιός Ρήγας λέγοντας ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν ανακαλύψεις σε ανάλογες περιοχές στην Αλβανία και την Ιταλία». 

«Όπως και στα Ιωάννινα, θα ξεκινήσουμε με αεροβαρυτικές έρευνες και θα συνεχίσουμε με σεισμικές έρευνες, θα εντοπίσουμε τους στόχους στους οποίους θα κάνουμε γεωτρήσεις, και αν έχουμε ανακάλυψη τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για αποθέματα, για κοιτάσματα και νούμερα». 

Σημείωσε ακόμη ότι η υπογραφή των συμβάσεων που ξεκίνησαν με άλλη κυβέρνηση δίνει ένα μήνυμα σταθερότητας που δείχνει ότι μπορούμε διαχρονικά να συνεχίζουμε τις επενδύσεις ανεξάρτητα από το πολιτικό τοπίο. 

Η Energean έχει ήδη συνεταιριστεί με την ισπανική Repsol για τις έρευνες στα Ιωάννινα και την Αιτωλοακαρνανία, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back