ΗΠΕΙΡΟΣ

«Υπόθεση του Δημοσίου το δάσος Βαλανιδορράχης»

Εικόνα του άρθρου «Υπόθεση του Δημοσίου το δάσος Βαλανιδορράχης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2021, 01:43
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης την επερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» για το δάσος Βαλανιδορράχης στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (με τηλεδιάσκεψη), απέφυγε να εμπλακεί στο θέμα του δάσους της Βαλανιδορράχης, με τον περιφερειάρχη να ξεκαθαρίζει ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο κράτος, και δη στα Δασαρχεία, και να υπενθυμίζει ότι «υπάρχει αμετάκλητη απόφαση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από το 2018».

Βέβαια, αυτή ακριβώς την «αμετάκλητη απόφαση» προσπαθούν να αλλάξουν κάτοικοι της περιοχής με την κατάθεση νέων στοιχείων που, όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύουν ότι το δάσος των 2.000 στρεμμάτων είναι δημόσιο κι όχι ιδιωτικό. Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει αναψηλάφηση της δίκης.

Διαβάστε: Η μάχη της Βαλανιδορράχης

Με την επερώτησή της η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ρωτούσε την περιφερειακή αρχή αν θα προβεί σε κάποιες ενέργειες και αν θα υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα του δάσους, και σε νομικό επίπεδο (είτε με διερεύνηση της υπόθεσης από νομικό της σύμβουλο είτε μέσω άσκησης παρέμβασης αν το Δημόσιο προχωρήσει σε ένδικα μέσα). Τη σχετική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Θ. Κορωναίος. Και η απάντηση της περιφερειακής αρχής ήταν σαφής: «Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα». «Δεν είναι θέμα να λαϊκίζουμε, ούτε αίτηση δεν μπορεί να κάνει στο δικαστήριο η Περιφέρεια Ηπείρου» είπε ο κ. Καχριμάνης

Βέβαια, η όλη υπόθεση δεν είναι ζήτημα αρμοδιοτήτων…

Στο μεταξύ, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή παρέμβαση κάνει και το ΜέΡΑ25 που κατέθεσε ερώτηση. «Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες οχυρώνονται πίσω από δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος που τους δικαιώνουν, παρόλα αυτά οι κάτοικοι έχουν στην κατοχή τους έγγραφα ικανά να ανατρέψουν τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις ιδιοκτησίας και να οδηγήσουν σε δικαστική αναψηλάφηση την υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που διέπει το δάσος Βαλανιδορράχης, καθόσον σε κάθε περίπτωση υπερτερεί το δημόσιο συμφέρον έναντι του ιδιωτικού» αναφέρει.

Πολλά τα ερωτήματα και του ΜέΡΑ25 προς τους αρμόδιους υπουργούς, με κυριότερο αν το Ελληνικό Δημόσιο θα στηρίξει προς την κατεύθυνση της αναψηλάφησης της δίκης ή της αγωγής αποζημίωσης λόγω απάτης δικαστηρίου όπως αιτείται η επιτροπή αγώνα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back