Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Δάσος Βαλανιδορράχης: Ανοιχτή υπόθεση

Εικόνα του άρθρου Δάσος Βαλανιδορράχης: Ανοιχτή υπόθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2021, 16:36
ΗΠΕΙΡΟΣ

H «μάχη» για το δάσος της Βαλανιδορράχης συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα. Το δάσος των 2.000 στρεμμάτων βρίσκεται σε περιοχή Natura της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, μέσω του οποίου υπάρχει πρόσβαση για γνωστές παραλίες όπως είναι το Αλωνάκι.

Κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι το δάσος αυτό είναι δημόσιο κι όχι ιδιωτικό και έχουν ζητήσει αναψηλάφηση της δίκης για τους τίτλους ιδιοκτησίας, αναμένοντας τη σχετική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η όλη υπόθεση μάλιστα έχει πάει στη Βουλή τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΜέΡΑ25 που έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επαναξιολογήσουν την όλη υπόθεση και να φροντίσουν για τη διασφάλιση των όποιων συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.


Το υπουργείο Οικονομικών ένιψε τας χείρας του λέγοντας ότι «η υπόθεση της επίδικης έκτασης 2000 στρεμμάτων δάσους στην περιοχή Βαλανιδόρραχη του Δήμου Πάργας εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του υπουργείου», ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε επιτέλους στις αρχές Δεκεμβρίου. Σημειωτέον ότι η απάντησή του είναι σε ερώτηση του ΜέΡΑ25 που κατατέθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και όχι στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κατατεθεί από τα τέλη Αυγούστου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας… προτρέπει όποιους έχουν στοιχεία να τα καταθέσουν στον εισαγγελέα, ξεχνώντας προφανώς ότι δεν πρόκειται για μια ποινική υπόθεση.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Θεμελιώδη αρχή του πολιτεύματός μας, αποτελεί η ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητον της Δικαιοσύνης (άρθρα 26,87,88 και 90 του Συντάγματος). Οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με απόλυτη ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και των στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους, την τυχόν αξιοποίησή τους και περαιτέρω ενέργειές τους. Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε διαθέτει στοιχεία που αφορούν την τέλεση αξιόποινων πράξεων, δύναται να τα θέσει υπόψη του αρμόδιου Εισαγγελέα ο οποίος θα κρίνει αν συντρέχει λόγος για περαιτέρω διερεύνηση».

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος δεν έχουν απαντήσει ακόμα.

Στο μεταξύ, στα δικαστήρια της Πρέβεζας εκδικάζεται μήνυση κατά κατοίκων που υπέβαλε ένας εκ της Διαχειριστικής Επιτροπής του Δάσους Βαλανιδορράχης. Η Επιτροπή Αγώνα Φαναρίου καλεί τους πολίτες σε διαμαρτυρία συμπαράστασης την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, στις 15 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back