Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Υπό έλεγχο η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Εικόνα του άρθρου Υπό έλεγχο η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2022, 09:59
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ουκρανικές πηγές ανέφεραν, τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας ότι οι Ρώσοι χτύπησαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη εν λειτουργία αυτή τη στιγμή.

Αμέσως μετά, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιχειρήσεις εκεί, λέγοντας ότι η επίπτωση θα είναι «δέκα φορές το Τσερνόμπιλ».

Τελικά, γύρω στις 4 το πρωί η φωτιά κατασβέστηκε. Είχε ξεσπάσει σε αντιδραστήρα που δεν χρησιμοποιούνταν, είχε ωστόσο πυρηνικό καύσιμο.

Οι αναφορές για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο σταθμό, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές πηγές, είναι σταθερές.


Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ (TASS) που επικαλούνται και αυτά ουκρανικές επίσημες πηγές, η φωτιά σβήστηκε στις 6.20 το πρωί, ώρα Ουκρανίας, χωρίς ανθρώπινες απώλειες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε σήμερα επείγουσα έκκληση για άμεση παύση του πυρός στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, που αναφέρθηκε νωρίτερα πως χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικού βομβαρδισμού, προειδοποιώντας εναντίον του «πολύ σοβαρού» κινδύνου να σημειωθεί δυστύχημα εάν χτυπηθεί αντιδραστήρας.

Ο ΔΟΑΕ «καλεί να σταματήσει η χρήση βίας και προειδοποιεί εναντίον του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες» της εγκατάστασης, ανέφερε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι ο γενικός διευθυντής του Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές και με στελέχη της διεύθυνσης του εργοστασίου για να αποτιμηθεί η κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για «πυρηνική  τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα  εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων.  Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της  ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική  τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον  ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον  ουκρανό ομόλογό του σχετικά με το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο  στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, όπου νωρίτερα σήμερα  αναφέρθηκε πυρκαγιά έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε στον Τύπο αμερικανός αξιωματούχος.

(photo credit: Το οδόφραγμα έξω απο το πυρηνικό εργοστάσιο)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back