Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Υιοθεσίες στην Ήπειρο: μια δύσκολη υπόθεση

Εικόνα του άρθρου Υιοθεσίες στην Ήπειρο: μια δύσκολη υπόθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2016, 09:41
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η υιοθεσία, αυτή η δύσκολη νομικά και εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία, βρίσκεται σε καθοδική τάση την τελευταία πενταετία. Η Ήπειρος δε, είναι η περιοχή της χώρας με τις λιγότερες δικαστικές αποφάσεις για το θέμα. Η απόφαση πρέπει να τελεσιδικήσει, αφού πρώτα υπόθεση έχει περάσει από διάφορα στάδια και πάντα, υπό την προϋπόθεση ότι η περίπτωση είναι σύννομη. Καταρχάς, υιοθεσία επιτρέπεται μόνο όταν κριθεί ότι αποβλέπει στο συμφέρον του υιοθετούμενου, που πρέπει να είναι ανήλικος. Ο θετός γονέας θα πρέπει να κριθεί ικανός για δικαιοπραξία, να έχει συμπληρώσει τα τριάντα χρόνια του και να μην έχει υπερβεί τα εξήντα. Επίσης, θα πρέπει να τηρούνται μια σειρά ηλικιακές προϋποθέσεις, κάποιες από τις οποίες τις κρίνει το δικαστήριο.

Μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο, γίνεται «κοινωνική έρευνα» από αρμόδια υπηρεσία, η οποία καταθέτει την άποψή της, εάν η υιοθεσία είναι προς όφελος του υιοθετούμενου. Φυσικά, η διαδικασία είναι μυστική, αλλά το θετό τέκνο έχει δικαίωμα να μάθει αρμοδίως τα στοιχεία των φυσικών γονέων, όταν ενηλικιωθεί.

Πανελλαδικά, ο αριθμός των υιοθεσιών πέφτει τα τελευταία τρία χρόνια. Στην Ήπειρο δε, ο αριθμός ήταν έτσι και αλλιώς μικρός και βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρόπερσι, δεν υπήρξε καμία απόφαση δικαστηρίου, ενώ πέρυσι, κατέληξαν δύο υποθέσεις. Πανελλαδικά πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αριθμοί των υιοθεσιών μειώθηκαν κατά 25% σχεδόν, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

ΕΤΟΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΕΛΛΑΔΑ

2011

11

352

2012

10

543

2013

9

496

2014

0

361

2015

2

262

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back