Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υδατικοί πόροι: «ακτινογραφία» και προτάσεις

Εικόνα του άρθρου Υδατικοί πόροι: «ακτινογραφία» και προτάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2017, 15:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης η ημερίδα του ΤΕΕ Ηπείρου για την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου . Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς (για την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, περισσότερα αργότερα), καθώς και με τη βασική εισήγηση από τον κ. Γιώργο Κωτσαγιώργη.

Η γενική εικόνα των επιβάρυνσης υδατικών πόρων είναι «καλή», αλλά κατά περίπτωση, «χειρότερη από πριν». Πάντως, ο εισηγητής τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι τα πράγματα χειροτέρεψαν», παραπέμποντας στο διαφορετικό τρόπο παρακολούθησης. Ωστόσο, όπως τόνισε σε ό,τι αφορά τη χημική κατάσταση των υδάτων (εκεί αναφέρεται το «χειρότερη από πριν»), σε ένα 30% η εικόνα είναι «κατώτερη της καλής».

Συνολικά, υπάρχουν 54 σταθμοί παρακολούθησης στην Ήπειρο, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον εισηγητή, υπάρχουν τοπικά προβλήματα υπερεκμετάλλευσης, κυρίως στην Πρέβεζα, όπως είπε και «μέτρια», στην Παμβώτιδα. Επίσης, προβλήματα στα πόσιμα νερά παρατηρούνται στην Πρέβεζα και στην Κέρκυρα.

Η βασική, σε συντριπτικό ποσοστό, άνω του 80% εκμετάλλευση των υδατικών πόρων, είναι από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις, αναφέρθηκαν η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, η ενίσχυση μέτρων περιβαλλοντικών όρων, ο χαρακτηρισμός της Παμβώτιδας και της τάφρου Λαψίστας ως ευαίσθητων αποδεκτών, η εξάπλωση των βιολογικών καλλιεργειών, αλλά και του δικτύου παρακολούθησης επιφανειακών υδατικών συστημάτων.

Η ημερίδα συνεχίζεται, ενώ αύριο, στη δεύτερη μέρα, το θέμα είναι «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back