ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Χωρίς ΣΔΙΤ οι νέες εστίες στα Ιωάννινα

Εικόνα του άρθρου Χωρίς ΣΔΙΤ οι νέες εστίες στα Ιωάννινα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2022, 18:27
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κρούει τον κώδωνα για ακόμα μια φορά, για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ιδρύματος.

«Τα προβλήματα, κυρίως και σχεδόν αποκλειστικά, προκύπτουν από την υποστελέχωση σε διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικό προσωπικό και τη συνεχή υποχρηματοδότηση των πιο βασικών και ανελαστικών δαπανών, όπως το κόστος της ενέργειας, της συντήρησης κτιρίων και ερευνητικών υποδομών, καθώς και της καθημερινής λειτουργίας εργαστηρίων και κλινικών μαθημάτων. Επιπλέον, επισημαίνονται τα διαρκή προβλήματα που αφορούν στη φοιτητική μέριμνα» σημειώνει.

Σχετικά με την τελευταία, τονίζει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη στέγαση φοιτητών-τριων σε Άρτα και Πρέβεζα και ότι αποφάσισε «να θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της μελέτης και χρηματοδότησης νέων εστιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χωρίς την εμπλοκή σε δομές ΣΔΙΤ».

Σημειώνεται ότι χτες Τρίτη, ήταν η πανελλαδική μέρα δράσης κατά των νέων φοιτητικών εστιών με ΣΔΙΤ και στα Ιωάννινα. Ο σύλλογος εστιακών Δομπόλη σε ανακοίνωσή του, ανέφερε τα εξής, μεταξύ άλλων: 

«Στις 14/2, ο υφυπουργός Παιδείας Συρίγος ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών με τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα). Το κύριο μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από εργολάβους-αρπακτικά, που θα αναλάβουν τη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση των υποδομών, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή αποκλειστικά για το κέρδος τους. Αυτές οι δομές αποτελούν ουσιαστικά κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας (όπως και κάθε εργολαβία) και καταπάτηση του σχετικού άρθρου 16 του Συντάγματος. Πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώνουν τα πανάκριβα ενοίκια-δίδακτρα που θα θεσπιστούν».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back