ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χτες το υποσχέθηκαν, σήμερα ακυρώθηκε

Εικόνα του άρθρου Χτες το υποσχέθηκαν, σήμερα ακυρώθηκε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2023, 00:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ιωάννινα-Κακαβιά»: Πολύς χαμένος χρόνος για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων χρόνων στην Ήπειρο, το οδικό τμήμα «Ιωάννινα-Κακαβιά». Μετά από παλινωδίες ετών και μια αδιάφορη στάση του υπουργείου Υποδομών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε στα τέλη του 2021 να εξαγγείλει το οδικό έργο αλλά μικρότερο από ό,τι αναμενόταν.

Ό,τι υποσχέθηκε και όπως το υποσχέθηκε όμως, δεν φαίνεται να προχωρά. Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, στην οποία είχε προσφύγει η ένωση εταιριών «Δομική Κρήτης Α.Ε.-ΕΚΤΕΡ Α.Ε.-ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε., ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ», ακυρώνει τη διαγωνιστική διαδικασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του epirustpost.gr, το 5ο Κλιμάκιο της Αρχής έκρινε ότι άρθρα της διακήρυξης περιορίζουν αναιτιολόγητα τους δυνάμενους να συμμετάσχουν κατά τρόπο δυσανάλογο με το υπό δημοπράτηση αντικείμενο, ότι μειώνεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός κλπ.

Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά καλή είναι, προφανώς, με την κυβέρνηση της ΝΔ να βρίσκεται άλλη μια φορά σε δύσκολη θέση με τις εξαγγελίες της. Και δη για ένα έργο, προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, για το οποίο δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Μόλις πρόσφατα, στις 5 Απριλίου, κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε για τον οδικό άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς: «Καταφέραμε και λύσαμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό και έχουμε σχεδιάσει έναν δρόμο ο οποίος μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος καλύπτει απόλυτα πιστεύω τις ανάγκες της περιοχής».

Ο διαγωνισμός του έργου, με μελέτη-κατασκευή, είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 14 Μαρτίου. Στις 7 Μαρτίου κατατέθηκαν η προδικαστική προσφυγή και το αίτημα αναστολής προσωρινών μέτρων. Η Ενιαία Αρχή αποφάσισε να αναστείλει την επίμαχη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της προδικαστικής προσφυγής, η οποία εκδικάστηκε στις 13 Απριλίου.

Και τώρα, όπως φαίνεται, ήρθε η οριστική απόφαση. Η όποια εξέλιξη επί του θέματος θα πρέπει να αναμένεται πια μετά τις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back