«Το χρονικό ενός δυσλεκτικού» είναι ένα βιβλίο τελείως διαφορετικό από όσα έχει γράψει μέχρι σήμερα ο γιαννιώτης συγγραφέας Γιάννης Πάσχος.
Μια αυτοβιογραφική νουβέλα από έναν συγγραφέα που έχει δυσλεξία η οποία «διαγνώστηκε», όπως γράφει ο ίδιος, όταν ήταν 45 χρονών.
Στις 90 αυτές σελίδες, καταγράφονται αναμνήσεις, περιστατικά και εμπειρίες ενός ανθρώπου που βρέθηκε από πολύ νωρίς σε ένα «μέτωπο»: εγώ και οι άλλοι. Από τη μία οι δυνατότητες και οι αντοχές του ενός και από την άλλη οι προσδοκίες και οι εύλογες απαιτήσεις των άλλων. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η δυσλεξία ήταν άγνωστος όρος και που το εκπαιδευτικό σύστημα δεν άφηνε κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε «παρέκκλιση».
Εκ των πραγμάτων, με το βιβλίο αυτό ασκείται και μια κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα που ναι μεν σήμερα απέχει αρκετά από αυτό των δεκαετιών του ’60 και του ’70 και αναγνωρίζει μαθησιακές διαταραχές, αλλά επιμένει στον εγκλωβισμό του μυαλού του μαθητή.
Ο Γιάννης Πάσχος γράφει ένα αστείο, ένα συγκινητικό και ένα αληθινό βιβλίο, αποφεύγοντας κάθε διδακτισμό. Είναι τρυφερό και δεν εκβιάζει, σε καμία περίπτωση, τη συγκίνηση. Με πολλή τιμιότητα, περιγράφει τη «βουτιά» ενός δυσλεκτικού στον πραγματικό κόσμο, όπως αυτόν τον έχουν ορίσει οι πολλοί.
Και έρχεται να θυμίσει ότι η δυσλεξία καθορίζει επιλογές, όρια, φοβίες, αποτυχίες και επιτυχίες, μικρές ή μεγάλες προσωπικές νίκες και ήττες σε όλη τη ζωή, κι όχι μόνο στα μαθητικά χρόνια, αλλά και στην ενήλικη ζωή.
* Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Περισπωμένη» και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία