Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 6-02-2018, 19:45
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Την αλλαγή των ηλικιακών ορίων χρήσης των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά ηλικίας 15 ετών και κάτω να απαιτείται η γονική συναίνεση  για την πρόσβαση τους, αποφάσισε να προτείνει η αρμόδια ελληνική επιτροπή.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η νομική ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Δρ. Φερενίκη Παναγοπούλου στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν.

Η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κα Παρασκευή Φραγκοπούλου ανέλυσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει το Κέντρο και η οποία αφορά τη σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από τα μάτια των γονιών. 

Πιο συγκεκριμένα οι τάσεις έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής: 

  • Οι γονείς παραδέχονται ότι τα παιδιά τους, αν και δεν επιτρέπεται, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας τους. Δηλώνουν όμως ότι θα επιθυμούσαν η χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά, χωρίς τη συναίνεση του γονέα, να ξεκινούσε από το 16ο έτος της ηλικίας τους και άνω.
  • Η πλειοψηφία των γονιών έχει καθημερινή ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα, το ίδιο πράττουν και τα παιδιά. 
  • Τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα στα παιδιά είναι πρώτο και με διαφορά το Viber, ακολουθεί το INSTAGRAM και στην Τρίτη θέση προτίμησης έρχεται το FACEBOOK.
  • Σε συνθήκες άγχους προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα ότι τα παιδιά στρέφονται στη χρήση κοινωνικών δικτύων και αυξάνουν το χρόνο ενασχόλησης με αυτά.
  • Οι γονείς θεωρούν ότι επηρεάζεται /διαμορφώνεται ο χαρακτήρας των παιδιών από τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι εφησυχασμένοι ότι τα παιδιά  ξέρουν να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο και δεν πιστεύουν ότι η χρήση των κοινωνικών δικτύων βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

«Συμπερασματικά», σημειώνει η  κα Φραγκοπούλου, «επιβεβαιώνεται ότι τα ελληνόπουλα χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα από πολύ μικρή, μη επιτρεπτή ηλικία. Θα τολμούσαμε να πούμε, ότι ο νέος κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR) που θα ισχύσει από 25/5 και στη χώρα μας, ίσως αποτελέσει ένα σοβαρό σύμμαχο για τους γονείς  και ίσως βοηθήσει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βραβείων των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών στους νικητές. Το 7ο δημοτικό Σχολείο πρέβεζας κέρδισε το 2ο βραβείο με ένα βίντεο-κόμικ στο διαγωνισμό «Αρχαία Ελλάδα και Διαδίκτυο», το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ: https://typos-i.gr/article/ena-brabeio-gia-7o-dhmotiko-sxoleio-prebezas

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa