ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Xρήση κοινωνικών δικτύων από παιδιά κάτω των 15 ετών, μόνο με γονική συναίνεση

Εικόνα του άρθρου Xρήση κοινωνικών δικτύων από παιδιά κάτω των 15 ετών, μόνο με γονική συναίνεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2018, 21:45
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Την αλλαγή των ηλικιακών ορίων χρήσης των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά ηλικίας 15 ετών και κάτω να απαιτείται η γονική συναίνεση  για την πρόσβαση τους, αποφάσισε να προτείνει η αρμόδια ελληνική επιτροπή.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η νομική ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Δρ. Φερενίκη Παναγοπούλου στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν.

Η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κα Παρασκευή Φραγκοπούλου ανέλυσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει το Κέντρο και η οποία αφορά τη σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από τα μάτια των γονιών. 

Πιο συγκεκριμένα οι τάσεις έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής: 

  • Οι γονείς παραδέχονται ότι τα παιδιά τους, αν και δεν επιτρέπεται, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας τους. Δηλώνουν όμως ότι θα επιθυμούσαν η χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά, χωρίς τη συναίνεση του γονέα, να ξεκινούσε από το 16ο έτος της ηλικίας τους και άνω.
  • Η πλειοψηφία των γονιών έχει καθημερινή ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα, το ίδιο πράττουν και τα παιδιά. 
  • Τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα στα παιδιά είναι πρώτο και με διαφορά το Viber, ακολουθεί το INSTAGRAM και στην Τρίτη θέση προτίμησης έρχεται το FACEBOOK.
  • Σε συνθήκες άγχους προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα ότι τα παιδιά στρέφονται στη χρήση κοινωνικών δικτύων και αυξάνουν το χρόνο ενασχόλησης με αυτά.
  • Οι γονείς θεωρούν ότι επηρεάζεται /διαμορφώνεται ο χαρακτήρας των παιδιών από τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι εφησυχασμένοι ότι τα παιδιά  ξέρουν να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο και δεν πιστεύουν ότι η χρήση των κοινωνικών δικτύων βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

«Συμπερασματικά», σημειώνει η  κα Φραγκοπούλου, «επιβεβαιώνεται ότι τα ελληνόπουλα χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα από πολύ μικρή, μη επιτρεπτή ηλικία. Θα τολμούσαμε να πούμε, ότι ο νέος κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR) που θα ισχύσει από 25/5 και στη χώρα μας, ίσως αποτελέσει ένα σοβαρό σύμμαχο για τους γονείς  και ίσως βοηθήσει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βραβείων των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών στους νικητές. Το 7ο δημοτικό Σχολείο πρέβεζας κέρδισε το 2ο βραβείο με ένα βίντεο-κόμικ στο διαγωνισμό «Αρχαία Ελλάδα και Διαδίκτυο», το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ: https://typos-i.gr/article/ena-brabeio-gia-7o-dhmotiko-sxoleio-prebezas

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back