Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 10-12-2016, 08:38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το ΔΝΤ συναρτά την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 4,5 δισ. για το 2019» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017.

«Η θέση του ΔΝΤ», τόνισε «στηρίζεται στην δική του εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει δυνατότητα να πιάσει πλεόνασμα 3,5%. Το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ στο να προβλέπει ότι δεν πιάνουμε το πλεόνασμα, το οδήγησε να κάνει λάθος στα πλεονάσματα και για το 2015 και για το 2016. Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και σοβαρότητα οικοδομεί συμμαχίες στην Ευρώπη και αξιοποιεί τα ρήγματα».

Ο Γ. Χουλιαράκης προειδοποίησε ότι οι περικοπές δαπανών της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ που υπόσχεται η Ν.Δ. ή θα ρίξουν την οικονομία σε νέα ύφεση ή θα σημαίνουν μείωση μισθών και συντάξεων.

Μέσα στον επόμενο χρόνο ο στόχος είναι η χώρα να είναι σε θέση να δανείζεται μόνη της από τις αγορές και το 2018 να βγει από την επιτροπεία, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι ο δεύτερος στόχος είναι υπάρξει έμφαση στην καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας και γι’ αυτό δίνονται 1,250 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ακόμη είπε ότι το 2017 θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος αφενός με την μείωση δαπανών στα υπουργεία και αφετέρου με την ευρύτερη χρήση πλαστικού χρήματος.

Η ύφεση τελείωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και τώρα ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης είναι 1,8%, τόνισε ο Γ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η εισροή καταθέσεων ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και μάλιστα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, που δείχνουν μακροχρόνια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Xromoepilogi2
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ηρων back