Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Χόλυγουντ (ξανα)φοράει τα χακί

Εικόνα του άρθρου Το Χόλυγουντ (ξανα)φοράει τα χακί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2016, 01:24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Το παγκόσμιο σινεμά (το Χόλυγουντ) συνήθως κινείται ανάλογα με τις τάσεις του εμπορικού κινηματογράφου (του Χόλυγουντ πάλι) και όπως περιγράφει και ο Τζίμης Πανούσης σε ένα από τα απολαυστικότερά του λογύδρια (όχι, δεν θα το παραθέσουμε), το Χόλιγουντ κάνει συστηματικές δουλειές.

Πέρυσι για παράδειγμα, μας τρέλανε με τις μεταφορές κόμικς στη μεγάλη οθόνη. Αφού τελείωσαν οι καλοί, τους έβαλε να πλακωθούν μεταξύ τους και μετά, προσέτρεξε στους κακούς. Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν μάλλον απογοητευτικό και η μελλοντική διαχείριση του Μπάτμαν από τον Μπεν Άφλεκ, δεν εμπνέει σιγουριά στους φανατικούς.

Φέτος, το τροπάρι θα αλλάξει. Το εμπορικό σινεμά επιστρέφει στα σίγουρα και είναι έτοιμο να γεμίσει την πιάτσα με ταινίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όχι ότι πέρυσι ή προπέρσι δεν κυκλοφόρησαν τέτοιες ταινίες, κάθε άλλο. Η «πολεμική βιομηχανία» του σινεμά είναι από τις σταθερές πηγές εισοδήματος, ακριβώς επειδή έχει φανατικό κοινό, ειδικά το ιστορικό κομμάτι του Β΄Παγκοσμίου. Από τη στιγμή που μπήκανε στην αγορά και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (που γυρίζουν κυρίως ταινίες προπαγάνδας με οριακά επιλήψιμο ύφος και ιστορικές ανακρίβειες-σε κάποιες από αυτές έχουν ανακηρυχθεί ήρωες πολέμου συνεργάτες των ναζί…), οι παραγωγές αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Αν όμως πέρυσι έγινε μια μεγάλη παραγωγή, το «Fury» με τον Μπραντ Πιτ, φέτος έρχονται κάμποσες. Ας δούμε μερικές από αυτές

Dunkirk

H πιο βασική ένδειξη της επανόδου του Β΄ Παγκοσμίου, είναι ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή σκηνοθέτης του εμπορικού αμερικάνικου κινηματογράφου, ασχολείται με την υποχώρηση του αγγλικού στρατού στη Δουνκέρκη. Το ενδιαφέρον είναι ότι κανείς δεν ξέρει ακόμα εάν θα είναι μια πολεμική ιστορία ή όπως συνηθίζει ο Νόλαν, οι προεκτάσεις της θα είναι… αφύσικες. Παρόν ο Τομ Χάρντι.


Allied

Ο Μπραντ Πιτ επιστρέφει στο θέμα του πολέμου για να υποδυθεί έναν αμερικάνο κατάσκοπο που συνδέεται ερωτικά με μια γαλλίδα αντιστασιακή. Σκηνοθετεί ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, επίσης πρωτοκλασάτος, ενώ η Γαλλίδα της ιστορίας είναι η Μαριόν Κοτιγιάρ.


Anthtropoid

«Ανθρωποειδές» ήταν το κωδικό όνομα της επιχείρησης δολοφονίας του Ράινχαρντ Χάινριχ στην Τσεχία, ενός από τους πιο σκληρούς ηγέτες των ναζί και αρχιτέκτονα της εξολόθρευσης των Εβραίων. Πρωταγωνιστεί ο Κίλιαν Μέρφι που καλά θα κάνει να επικεντρωθεί στο Peaky Blinders… Στη σκηνοθεσία ο Σων Έλις, που προ ετών έγραψε το διασκεδαστικό Cashback.


USS Indianapolis: Men of Courage

Μαντέψτε ποιος προσπαθεί να σώσει την καριέρα του παίζοντας σε (άλλη μια) ταινία για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Μα ο Νίκολας Κέιτζ, που υποδύεται έναν καπετάνιο που είναι ήρωας κ.λπ. Ποντάρουμε έντονα στο ενδεχόμενο φόλας. Στις ΗΠΑ έχει ήδη κυκλοφορήσει.




Hacksaw Ridge

Επόμενος με μεγάλο συμβόλαιο: Μελ Γκίμπσον. Πιστός στην αναζήτηση «κουφών» σεναρίων, ο Γκίμπσον σκηνοθετεί την ιστορία του αντιρρησία Ντέσμοντ Τος, ο οποίος υπηρέτησε τελικά αρνούμενος να πάρει όπλο. Έτσι, φτιάχνουμε προφίλ για τα αμερικάνικα στρατά (σχεδόν στρατευμένος σε κάτι τέτοια ο Γκίμπσον), αλλά πιάνουμε και τους ευαίσθητους…


Pegasus Bridge

Άλλη μια bridge, με μια ιδιαιτερότητα: πρόκειται για… open source ταινία, μια προσπάθεια για δραματουργική προσέγγιση μιας από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις της απόβασης στη Νορμανδία: την κατάληψη δύο γεφυρών στα μετόπισθεν των Γερμανών. Η ταινία έχει πάει σχετικά πίσω και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017. Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά καθώς η ταινία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και σε ένα βαθμό fan movie, πηγαίνει σχετικά αργά. Το συγκεκριμένο σενάριο ακολουθούσε πολύ πιστά και μια από τις διασημότερες αποστολές του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Call of Duty.

…και μια σειρά

Το δίδυμο Τομ Χανκς-Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει στο HBO με την τρίτη κατά σειρά… σειρά για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το Band of Brothers (2001) και το Pacific (2010), τώρα ασχολούνται με τα βομβαρδιστικά και το βιβλίο «Masters of the air». Πιθανότερος τίτλος της σειράς δέκα επεισοδίων, θα είναι «The mighty eighth»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3