Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Χαώδης η κατάσταση»

Εικόνα του άρθρου «Χαώδης η κατάσταση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2020, 15:41
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η ΑΣΥ ΠΓΝΙ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) καταγγέλλει μια σειρά θέματα που (συν)διαμορφώνουν τη «χαώδη» όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση στις δομές υγείας, κατηγορώντας την 6η ΥΠΕ και τις διοικήσεις γι αυτή. 

Ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως η απομάκρυνση εργαζόμενων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, σημειώνοντας ότι η επιτροπή ιατρών που έχει συστήσει η 6η ΥΠΕ από τον Μάρτιο, δεν ελέγχει τα δικαιολογητικά με την αιτιολόγηση ότι στην εγκύκλιο της 20ης Ιουλίου του ΥΠΕΣ δεν προβλέπεται η ύπαρξη τέτοιας επιτροπής. «Είναι επικίνδυνο και προκλητικό να μην λαμβάνουν μέτρα επίλυσης του τεράστιου αυτού προβλήματος 6η ΥΠΕ και διοίκηση του ΠΓΝΙ».

Επίσης, καταγγέλλει ότι η πίεση στους εργαζόμενους είναι τεράστια πλέον.

Περιγράφει περιστατικό νοσηλεύτριας «με κρίση πανικού και απόπειρα αυτοκαταστροφής στην ΜΕΛ2 του ΠΓΝΙ πριν 1 εβδομάδα, η οποία μετακινήθηκε εκεί χωρίς την θέλησή της από την νοσηλευτική διεύθυνση, αποτελεί καμπανάκι για την λήψη μέτρων πρόληψης εκδήλωσης οξέων συμβάντων στο χώρο εργασίας». 

Ζητάει να σταματήσει «ο απαράδεκτος τρόπος στελέχωσης των μονάδων λοιμωδών, ΤΕΠ και ΜΕΘ, χωρίς να υπάρχει εκτίμηση καταλληλότητας κάθε εργαζόμενου από γιατρό εργασίας και χωρίς την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου στις κλινικές αυτές».

Ακόμα, η παράταξη ζητάει περιοδικό έλεγχο υγειονομικών για covid, να στελεχωθούν οι κλινικές και οι μονάδες με νέο προσωπικό και επίσης:

«Να ληφθούνε τώρα τεχνικά μέτρα εγκατάστασης αρνητικής πίεσης και διαχωρισμού της μολυσματικής και καθαρής περιοχής στις μονάδες λοιμωδών 3 και 4 στο ΠΓΝΙ αλλά και στις κλινικές φιλοξενίας θετικών  περιστατικών στο Γ.Ν. Χατζηκώστα, Γ.Ν.Φιλιατών, Γ.Ν. Άρτας και Γ.Ν. Πρέβεζας, που βαφτίστηκαν μονάδες λοιμωδών εν μία νυκτοί  για να μεταφερθούν οι υπερήλικες από το ιδιωτικό γηροκομείο . Ήδη στην χωρίς προδιαγραφές ΜΕΛ3 του ΠΓΝΙ, που λειτουργεί εδώ και 3 εβδομάδες, είχαμε το πρώτο θετικό κρούσμα νοσηλευτή. Την ίδια στιγμή στις ΜΕΛ1 και 2 που έχουν πολύμηνη λειτουργία δεν είχαμε ενδοκλινική διασπορά».

Καταγγέλλει ακόμα ότι οι ιχνηλατήσεις γίνονται πρόχειρα και χωρίς σαφείς καταγεγραμμένες διαδικασίες εντός των νοσοκομείων, όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις. «Με την εμφάνιση κρούσματος σε ασθενή ή υγειονομικό να επιφορτίζονται με την ευθύνη της ιχνηλάτησης συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπό την καθοδήγηση και ευθύνη της επιτροπής λοιμώξεων, απαλλασσόμενοι από τα άλλα καθήκοντα τους για να εκτελούν με σαφή και περιγεγραμμένη διαδικασία την ιχνηλάτηση(…). Η χωρίς σαφείς οδηγίες και μέθοδο ιχνηλάτησης, στο χειρουργείο του ΠΓΝΙ την περασμένη Παρασκευή, αποτελεί καμπανάκι για την επόμενη περίοδο που θα αυξηθούνε τα κρούσματα σε υγειονομικούς». 

Η παράταξη ζητάει επίσης εγκατάσταση και λειτουργία νέων μοριακών αναλυτών με το ανάλογο προσωπικό για την διάγνωση του ιού  και να «αναλάβουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων την υποχρέωση τους να καταγράφουν και να αναγγέλλουν στην επιθεώρηση εργασίας, κάθε περιστατικό επιμόλυνσης με κορωνοϊό κατά την διάρκεια της εργασίας, ως από τον νόμο οφείλουν για την αναγγελία εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Αντιθέτως μέχρι σήμερα υπάρχει σκοτάδι για το πόσοι συνάδελφοι νοσούνε και πόσοι βρίσκονται κάθε φορά σε καραντίνα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3