Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χάσαμε το ασύρματο…

Εικόνα του άρθρου Χάσαμε το ασύρματο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2018, 10:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και αρκετό καιρό, τα Γιάννενα πρακτικά δεν έχουν δημόσιας χρήσης ασύρματο ίντερνετ. Λίγα σημεία λειτουργούν κανονικά, κάποια έχουν σήμα χωρίς όμως να διακινούν δεδομένα (δεν θα μπείτε στο ίντερνετ από αυτά, ακόμα και αν εμφανίζεται «ομπρελίτσα» στη συσκευή σας, δηλαδή), ενώ πολλά είναι εντελώς εκτός λειτουργίας.

Πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν ήταν της μόδας (και σχετικά καινοτόμα) η προσφορά ελεύθερων wifi από τους Δήμους, ο Δήμος Ιωαννιτών είχε φτιάξει μια σχετικά καλή «ομπρέλα» σε επίκαιρα σημεία της πόλης. Στην πορεία όμως, το δίκτυο σταμάτησε να συντηρείται και να επιβλέπεται και σήμερα, υπάρχουν δύο τινά: ότι αφενός έχει σχεδόν καταρρεύσει και αφετέρου, υπάρχει μια σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών. Εάν βρείτε κάποιο ασύρματο του Δήμου που δεν δουλεύει, αυτή τη στιγμή πρακτικά δεν μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποια υπηρεσία και να το αναφέρετε.

Ωστόσο, ο Δήμος έχει την πρόθεση να «ξαναστήσει» (γιατί αυτό χρειάζεται, πρακτικά) το δίκτυο, αρκεί πρώτα να ξεκαθαριστούν οι παλιές αρμοδιότητες, οι οποίες εμπλέκουν και το πανεπιστήμιο, ως διαχειριστή του δικτύου. Για να ξαναποκτήσει η πόλη ελεύθερο ασύρματο δίκτυο, θα πρέπει επίσης να «χαρτογραφηθεί» το υπάρχον, να διαπιστωθεί τι δουλεύει και τι όχι, τι χρειάζεται αντικατάσταση και τι ένα απλό… reset (υπάρχει και αυτή η πιθανότητα), αλλά και να προλάβουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Όσο και βολικό να είναι ένα ελεύθερο δημόσιο ασύρματο δίκτυο, πλέον είναι «παλιά» τεχνολογία, τη στιγμή που βαδίζουμε ολοταχώς προς το 5G και τη μερίδα του λέοντος στη συνδεσιμότητα έχουν τα κινητά τηλέφωνα και οι υπερφορητές συσκευές. Ωστόσο, ένα ασύρματο δίκτυο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται απλά «για να μπαίνουμε στο fb», αλλά μπορεί, ενταγμένο σε ένα συνολικό σχεδιασμό, να στηρίξει αρκετές δημόσιες λειτουργίες στην πόλη.

Εδώ και δύο μέρες, υπάρχει μια πρόσκληση της ΕΕ για το πρόγραμμα WiFi4EU που είναι… σχεδόν ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα, αποσκοπεί δηλαδή στην εγκατάσταση και λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εγγραφεί στη δράση ήδη (η λογική της είναι ότι θα μπούνε όσοι εγγραφούν πρώτοι) και το ποσό της δράσης είναι 15.000 ευρώ. Δεν είναι μεγάλο, αλλά μπορεί να βοηθήσει στις παρεμβάσεις…


Εδώ, δείτε ένα χάρτη με τα ελεύθερα σημεία πρόσβασης στην πόλη


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3