ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Πρόσκληση στους Δήμους για δωρεάν WiFi

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Πρόσκληση στους Δήμους για δωρεάν WiFi
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2018, 20:04
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πρόσκληση στους Δήμους σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη δημιουργία δημόσιων σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εγκαινίασε τη δικτυακή πύλη WiFi4EU.

Από τώρα, οι Δήμοι σε όλη την Ευρώπη καλούνται να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους ενόψει της πρώτης πρόσκλησης υποβολής σχεδίων στα μέσα Μαΐου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τη σχετική χρηματοδότηση της ΕΕ.

Οι Δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi (σημείων ασύρματης πρόσβασης) στα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής τα οποία έχουν επιλέξει. Το κόστος συντήρησης του δικτύου θα καλυφθεί από τον Δήμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, θα διατεθούν 120 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού για δημόσιες υπηρεσίες δωρεάν Wi-Fi σε έως και 8.000 Δήμους σε όλα τα κράτη-μέλη, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία. 

Τα χρηματοδοτούμενα από την πρωτοβουλία WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Χρηματοδότηση θα παρασχεθεί μόνο σε δίκτυα που δεν επικαλύπτουν ιδιωτική ή δημόσια δωρεάν παροχή πρόσβασης που ήδη υπάρχει και έχει παρόμοια ποιότητα στον ίδιο δημόσιο χώρο.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Τα βήματα για την υποβολή αίτησης για κουπόνι WiFi4EU: 

Στάδιο εγγραφής: από τις 20 Μαρτίου 2018 οι Δήμοι θα πρέπει να εγγραφούν στην πύλη www.WiFi4EU.eu.

Στάδιο αίτησης: η πρώτη πρόσκληση θα δημοσιευτεί στα μέσα Μαΐου του 2018 και οι εγγεγραμμένοι δήμοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη παρτίδα 1.000 κουπονιών WiFi4EU (αξίας 15.000 ευρώ το καθένα). Τα κουπόνια θα διανεμηθούν κατά σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στάδιο κατανομής: διασφαλίζοντας γεωγραφική ισορροπία, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τους 1.000 δήμους που θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω της πρώτης πρόσκλησης. Κάθε συμμετέχουσα χώρα θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια.

Κατά τα επόμενα δύο έτη, θα δημοσιευτούν τέσσερις ακόμη προσκλήσεις WiFi4EU.

Και ένας σύνδεσμος με τις συχνότερες ερωτήσεις και απαντήσεις: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/faq/wifi4eu-erotiseis-kai-apantiseis


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3