Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Χάκερ μόλυναν την εφαρμογή CCleaner

Εικόνα του άρθρου Χάκερ μόλυναν την εφαρμογή CCleaner
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2017, 01:06
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι χρήστες της εφαρμογής CCleaner  για τα Windows, που ανήκει στην Avast, ενημερώθηκαν  να αναβαθμίσουν αμέσως το λογισμικό τους, αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χάκερ είχαν εγκαταστήσει ένα backdoor. Η μολυσμένη εφαρμογή επιτρέπει την εγκατάσταση επιπλέον κακόβουλου λογισμικού, είτε πρόκειται για ransomware είτε για keyloggers.

Οι επηρεαζόμενες εκδόσεις του CCleaner είναι η 5.33.6162 και η CCleaner Cloud 1.07.3191. Σύμφωνα με την Piriform, μόνο οι εκδόσεις των 32-bit είναι επικίνδυνες και είχαν διανεμηθεί από τις υποδομές της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Avast, 2,27 εκατομμύρια έτρεξαν το μολυσμένο λογισμικό, αν και η εταιρεία είπε ότι οι χρήστες δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν.

Το CCleaner, το οποίο δημιουργήθηκε από την Piriform το 2003 και εξαγοράστηκε από την Avast τον περασμένο Ιούλιο, είναι ένα λογισμικό καθαρισμού, συντήρησης και απομάκρυνσης των αχρείαστων δεδομένων του υπολογιστή, όπως τα προσωρινά αρχεία που αποθηκεύονται κατά την πλοήγηση στο ίντερνετ.

Έχει 2 δισεκατομμύρια downloads και καθιστούν την απειλή ιδιαίτερα σοβαρή, προειδοποίησαν οι ερευνητές της Talos Intelligence της Cisco. 

Σύμφωνα με τον Craig Williams, ερευνητή της Talos, ο κακόβουλος κώδικας που ενσωματώθηκε στις εφαρμογές, έχει σχεδιαστεί ώστε να συνδέεται σε μη καταχωρημένες ιστοσελίδες, με στόχο να «κατεβάσει» κακόβουλο φορτίο και να ολοκληρωθεί κατ' αυτό τον τρόπο η διαδικασία της μόλυνσης. 

Τόσο η Piriform όσο και η Talos συμβουλεύουν τους χρήστες του CCleaner να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν την ενημερωμένη έκδοση 5.34 του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back